Прочитај ми чланак

Кинески медији: Путин одлучио да игра на велико и задао снажан ударац Западу

0

Путин је, у критичном тренутку за Русију, одлучио да игра на велико и задао снажан ударац Западу. Ово пишу кинеска издања.

Пошто је украјински сукоб постао дуготрајан, његове последице су се прошириле далеко изван бојних поља. У свету су почеле економске промене великих размера, а земље Запада су удружиле снаге да руску економију баце на колена. Тако су Европска унија, земље Г7 и Аустралија, увеле горњу границу цене руске нафте.

Неко време након усвајања горње границе цена, руски председник је званично потписао указ о мерама одмазде. Русија ће од 1. фебруара престати да продаје нафту страним грађанима и компанијама, ако уговори предвиђају механизам ограничења цена.

Према мишљењу кинеских аналитичара, Путин је донео изузетно тешку одлуку, пошто је Русија један од светских лидера у снабдевању нафтом.

„Може се рећи да овога пута Русија игра на велико. У критичном тренутку Путин је поступио директно. Користио је тешку технику да победи непријатеља, и директно је кренуо у снажан контранапад на земље Запада. Ова уредба ће имати велики утицај на привреде западних земаља“, наводи се у публикацији.

Експерти су истакли да би овакав развој догађаја могао да користи главном партнеру Русије, Кини, која би радо повећала увоз нафте из Руске Федерације.

„Кина може да искористи ову прилику, да прошири стабилну сарадњу са Русијом“, наводи се у чланку.