Прочитај ми чланак

Кинески медији: ЕУ бацила „економски бумеранг“ у Русију и горко зажалила

0

Европска унија је покушала да сруши Русију „економским бумерангом“, али се он неочекивано вратио и погодио земље Европе. Ово пише кинеско издање „NetEase“.

Од избијања украјинског сукоба, западне земље су увеле најобимније санкције Русији. Погођени су скоро сви сектори руске привреде- енергетика, инжењеринг, ресторански бизнис. Чак су и кућни љубимци постали жртве санкција, јер су залихе хране такође биле под ограничењима.

Тако су земље ЕУ покушале да ограниче приходе Русије, и изврше притисак на њене грађане. Међутим, у овој тешкој ситуацији, Москва је предузела многе стабилизацијске мере, а економија земље је почела да се прилагођава.

„Западне земље су почеле да примећују, да санкције Русији од осам месеци, нису постигле жељени ефекат. Америчке и европске компаније су напустиле руско тржиште, али су локални руски произвођачи брзо попунили ову празнину. Сада су у Русији чак и пића и хамбургери сопствене производње“, наводи се у чланку.

Наравно, храна и пиће нису главни показатељ да санкције нису донеле жељени резултат. Стручњаци тврде да су главни знак тога, растући трошкови живота у самој Европи. Дакле, након почетка економског рата у ЕУ, избила је енергетска криза, која се претворила у нагли пораст инфлације. Као резултат тога, поскупели су не само гориво и струја, већ и најпознатија роба и производи.

„У исто време, Руси могу да уживају у јефтиној нафти и гасу без бриге о растућим трошковима живота, због наглог повећања светских цена енергије“, наводи се у материјалу.

Важно је напоменути, да се скоро све европске земље дуго сматрају богатим и високо развијеним. Лако им је било да се одрекну штедње и привикну на луксуз, али је било много теже одрећи се луксуза и поново се навикнути на штедњу, али то је била цена коју је Европска унија морала да плати, за покушај да сруши руску економију.

„Европљани не могу да поднесу тренутну ситуацију, и често излазе на улице да протествују. На крају, економски бумеранг који је Европска унија бацила Русији, погодио је саму њу“, пишу стручњаци.

Сада Русија има обећавајућу стратегију развоја- напуштање оријентације на Запад и преоријентација на Исток. Ово се односи како на извоз енергената и сировина, тако и на увоз многих врста робе.