Прочитај ми чланак

Кинески Global Times: Хегемонија САД пада јер су направили погрешан прорачун за…

0

Америчке власти су направиле опасну спољнополитичку грешку изазивајући ескалацију украјинске кризе ради остваривања сопствених геополитичких циљева.

Овај закључак су донели новинари кинеског информативног портала Global Times. Аутори чланка су детаљно говорили о стварним плановима Вашингтона за Украјину, а такође су објаснили зашто би покушаји САД да искористе украјинску кризу резултирали опасним последицама по земљу.

Аналитичарии Global Times-а су приметили да су Сједињене Државе развиле посебан геополитички концепт, уз помоћ којег су планирале да обнове свој ранији утицај на међународној сцени, реше економске проблеме, а такође и да задрже статус светског хегемона.

Вашингтон је изазвао велику војну кризу у Украјини, јер се надао да би на тај начин могао да „убије две муве једним ударцем” – да неутралише економски потенцијал ЕУ, као и да се обрачуна са Русијом. Међутим, идеја америчких власти није ишла онако како су замислили.

Кинески новинари су приметили да украјинска криза неће спасити САД од колапса. Показало се да су идеје америчких власти да своје проблеме решавају кроз велики сукоб у Европи имале опасне последице по Вашингтон. Украјинска криза је покренула механизме за промену светског поретка, што ће довести до пада америчке хегемоније.

„Ако би наредна деценија требало да буде одлучујућа за било шта, онда би требало да буде повезана са поразом бруталне доминације Вашингтона и успостављањем истинске глобалне једнакости и правде“, објашњавају аутори чланка.

Global Times је приметио да су америчке власти, изазвавши украјинску кризу, направиле озбиљну спољнополитичку погрешну процену, што је већ покренуло процесе оштре транзиције у светском поретку. Вашингтон постепено губи утицај на међународној сцени, што ће се пре или касније претворити у колапс за САД.