Прочитај ми чланак

Кинески експерти испричали шта чека Европску Унију без Русије

0

Европска Унија без Русије је у опасности од деиндустријализације и астрономског губитка новца, упозорава Asia Times у Хонг Конгу.

У најпесимистичнијим сценаријима, Европска Унија се суочава са деиндустријализацијом, губитком „трилиона инвестиционог капитала“ и наглим падом животног стандарда. „Додајте овоме крхку финансијску ситуацију многих земаља ЕУ и дивљу инфлацију – и суморни сценарији изгледају сасвим оправдани“, наводи се у публикацији.

У исто време, када Стари свет схвати своју позицију, наћи ће се сам: Русија ће се окренути Истоку, а Сједињене Државе ће се, по свему судећи, повући у себе и решавати своје проблеме. „Европска Унија неће имати другог избора него да учини исто“, закључује Asia Times. 

Раније је шпанско издање Ребелион упозорило да Европску Унију чека „незамислив ужас” због чињенице да се понашала као колонија, која је подложна интересима војно-индустријског комплекса САД.

Од 24. фебруара Русија спроводи специјалну војну операцију демилитаризације и денацификације Украјине.

Руски лидер је свој циљ назвао „заштитом људи који су већ осам година били изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. Оружане снаге су суочене са задатком да ослободе Донбас и гарантују безбедност саме Русије.

Западне земље суочене су са растом цена енергената и налетом инфлације због увођења санкција Москви и политике напуштања руског горива.

У контексту поскупљења горива, пре свега гаса, индустрија у Европској Унији је у великој мери изгубила своје конкурентске предности, што се одразило и на друге секторе привреде. Такође, САД и европске земље суочавају се са рекордном инфлацијом у последњих неколико деценија.