Прочитај ми чланак

Кинески аналитичари: Зеленски ће побећи из Украјине, бацајући кофере са новцем

0

Зеленски ће бежати из Украјине као Ашраф Гани из Авганистана – остављајући новац на писти који није стао у авион, пишу аутори кинеског издања Гуанча.

Што је режим корумпиранији, то га је лакше контролисати новцем, а западни политичари су у то увек били добро упућени. Од почетка руско-украјинског сукоба, САД и Европа су Украјини послале стотине милијарди долара различите „помоћи“ да нахрани корумпирани кијевски режим.

Украјина се наводно бори са овим проблемом дуги низ година, али неефикасно. На први поглед, поента је у слабом антикорупцијском систему земље, али у ствари, према кинеским стручњацима, Американци су ти који желе да зараде на корумпираном режиму Украјине, због чега проблем и даље постоји. Аутори Гуанча су приметили да је такозвана борба Украјине за „правду“, коју подржавају западни медији, заиста потребна само да би се одржао режим у коме корупционашке шеме функционишу на сређен начин.

„Оно што се може урадити са новцем није тешко, посебно за Сједињене Државе. Режим који предводи Зеленски првобитно је формиран око задатака Сједињених Држава. Није изненађујуће што се све завршило баш тако“, напомињу аутори.

О умешаности америчког председника Џоа Бајдена у корупцију у Украјини сведочи и прича његовог сина Хантера, која се догодила пре неколико година. На лаптопу Бајдена млађег пронађени су документи према којима се бавио нелегалним пословима, а именован је и у одбор директора нафтне компаније Бурисма (Украјина), иако није имао искуства у овој области. Важно је напоменути да се Хантерово именовање догодило непосредно након државног удара 2014. године.

Кинески аналитичари су подсетили да у то време Бајден још није био главна личност Сједињених Држава. Док су Немачка, Француска и друге земље расправљале о споразумима из Минска (како је недавно признала бивша канцеларка Ангела Меркел, нико није хтео да их примени), Бајден старији је имао времена да дође на власт и планира руско-украјински сукоб који је сада распламсао.

„Када је Бајден постао председник Сједињених Држава, руско-украјински сукоб се разбуктао и брзо ескалирао, а то је било оличење његовог „великог плана“. Бајденова администрација је уложила стотине милијарди долара у руско-украјински сукоб. Шта мислите колико се новца вратило у Бајденов џеп разним каналима?“ пише Гуанча.

Међутим, према експертима из НР Кине, Сједињене државе увек напуштају своје купљене „савезнике“ када понестане могућности корумпираног режима. То ће се десити и у Украјини.

„Нема потребе да Путин нешто предузима, режим Зеленског је пред падом, а разлог за то је Бајден“, кажу аналитичари.

На крају, Владимир Зеленски, који сада прима новац преко океана, једног дана ће завршити као бивши авганистански председник Ашраф Гани, који је такође деловао у интересу Вашингтона. Марионетски режим који је подржавао САД уживао је у животу седећи на планинама од злата и сребра док је земља била уроњена у мрак, упоређују кинески стручњаци.

Када су Сједињене државе одлучиле да повуку своје трупе из ове државе, Гани је такође журно напустио земљу. Како је саопштио Никита Ишченко, портпарол руске амбасаде у Кабулу, бивши лидер је побегао из Авганистана на следећи начин: Четири аутомобила су била напуњена новцем, покушали су да убаце кесе пуне новчаница у хеликоптер, али није све стало. Као резултат тога, део новца је остао да лежи на писти.

„Судбина Зеленског вероватно неће бити много боља од Ганијеве“, сугеришу аутори кинеског издања.

Ганијево бекство и новац који је понео са собом су најочигледнији знаци корумпираног режима. Тако ће бити и у случају Украјине: Зеленски ће такође побећи из своје родне земље, бацајући кофере с новцем.