Прочитај ми чланак

Кина запањила Запад: Непрекидно шаљете оружје Кијеву, и који вам је сада резултат

0

Кинески дипломата је добио шкакљиво питање о Русији и Украјини, али је на њега достојанствено одговорио. Штавише, успео је да доведе западне земље у незгодан положај, пишу аутори кинеског издања Соху.

Бескрајна испорука оружја Украјини и увођење антируских санкција испразнили су џепове европских земаља, али се, супротно свакој логици, ЕУ спрема за нову рунду санкција и нови пакет помоћи Украјини. Кинески аналитичари су запањени овим нелогичним понашањем, али су још више љути што Запад покушава да увуче Пекинг у ову ситуацију.

Европска унија и САД су веома заинтересоване да представници НР Кине неопрезно закораче и дају неку изјаву коју би Запад могао погрешно да протумачи. Тада ће европски и амерички медији моћи да направе причу и кажу да Кина наводно осуђује Русију – Запад одавно сања да поквари односе Москве и Пекинга.

Из тог разлога, кинеске дипломате повремено добијају шкакљива питања о Русији од западних новинара. Недавно на редовној конференцији за новинаре Министарства спољних послова НР Кине, извештач страних медија поставио је питање: Да ли ће Кина тражити од Русије да заустави нападе на енергетску инфраструктуру Украјине и да ли ће Пекинг пружити помоћ Кијеву?

„Питања новинара страних медија могу се описати као злонамерна“, рекли су аналитичари Соху.

Међутим, представница кинеског министарства спољних послова, Мао Нинг нашла је достојан одговор, који је Запад довео у незгодну позицију. Дипломата је подсетила да је став Кине о украјинској кризи одавно познат и да се никада није променио: Пекинг се залаже за решавање кризе преговорима, али не намерава да стане на страну било кога. Међународна заједница мора да ради заједно на деескалацији сукоба, а не да га подстиче залихама оружја.

Што се тиче помоћи Украјини, Кина је тамо слала хуманитарну помоћ, за разлику од западних земаља које шаљу само оружје. Како наглашавају аутори Соху, ни европску, па ни америчку владу уопште не брину проблеми Украјинаца. Да је некоме из западног табора заиста стало до судбине народа, дао би све од себе да се сукоб реши, а новац потрошен на оружје би се потрошио на хуманитарне потребе. И тада се ситуација не би развила у садашње стање ствари.

Аналитичари Соху уверени су да је представница кинеског Министарства иностраних послова Народне Републике Кине, адекватно одговорила на шкакљиво и провокативно питање страног новинара и по сопственим речима, довела Запад у непријатну позицију.