Прочитај ми чланак

Кина упозорила Вашингтон: Престаните да профитирате од рата

0

САД су главни покретач украјинске кризе, јер континуирано испоручују тешко и офанзивно наоружање Украјини, поручили су из кинеског Министарства спољних послова

Портпаролка кинеског министарства спољних послова Мао Нинг поручила је Сједињеним Америчким Државама, да ако им је заиста стало до украјинског народа, онда би требало да престану да испоручују оружје, преносе „РИА Новости“.

„САД су главни покретач украјинске кризе, јер континуирано испоручују тешко и офанзивно наоружање Украјини, продужавајући сукоб и чинећи га интензивнијим“, нагласила је Нинг.

Она је позвала Вашингтон да „престане да профитира од рата и одговорно промовише деескалацију, већ да створи услове за мировне преговоре заинтересованих страна“.

Заменик министра спољних послова Русије Сергеј Рјабков рекао је да Москва такође сматра Вашингтон „главним диригентом и корисником украјинске кризе“.

Према његовим речима, САД сматрају Украјину полигоном за тестирање производа војно-индустријског комплекса и тестирају системе наоружања за отпор руском оружју.

Он је објаснио да Американци повлачењем војне опреме од савезника и њеним слањем „украјинском позоришту“, рачунају да ће Европљанима наметнути нове, вишемилионске уговоре за куповину војног оружја и опреме производа. 

„Ово је толико цинична игра која ће се, сигурни смо, лоше завршити за оне који је сада несебично играју“, додао је заменик министра.

Раније је државни секретар Сједињених Америчких Држава Ентони Блинкен разговарао телефоном са новоименованим министром спољних послова Кине Кин Гангом о односима две земље који протеклих недеља пролазе кроз турбулентан период.