Прочитај ми чланак

Кина оптужила САД да користе НАТО као замку за ЕУ

0

Вашингтон користи НАТО као замку да поткопа европску економију, и повећа свој утицај на владе Европске уније. Ово пише кинески лист „The Global Times“, позивајући се на мишљење домаћих стручњака.

У материјалу се посебно наводи став Ли Хаидонга, професора на Институту за међународне односе, Кинеског универзитета спољних послова, који је оптужио Сједињене Државе да ватрено покушавају да натерају неке европске земље да примене антируску стратегију, због чега би ЕУ могла постати зависнија од НАТО-а и Сједињених Држава и изгубити аутономију.

Тако је већ у октобру, годишња стопа инфлације у еврозони износила 10,6%, у односу на 9,9% у септембру. У међувремену, прошле године ова цифра је била 4,1%.

Чак и ако неке европске земље нађу алтернативе, сматра експерт, и даље ће се суочити са високим ценама енергената у блиској будућности.

Поред тога, према аналитичарима, план НАТО-а да повећа буџет за одбрану је један од начина да САД уцене ЕУ.

„ САД имају злу намеру, када терају чланице НАТО да повећају буџет за одбрану. С обзиром на тренутну енергетску кризу и озбиљну инфлаторну ситуацију у ЕУ, повећање буџета за одбрану могло би додатно да изазове незадовољство народа према владама, што ће Сједињеним Државама олакшати утицај на владе ЕУ“ , наводи се у чланку.

Како се руско-украјински сукоб наставља, европске земље ће бити увучене у нове немире, ако наставе да прате Вашингтон, примећује се у материјалу.

Раније, 19. новембра, „Политико“ је предвидео трговински рат између Европе и Сједињених Држава. У чланку се наводи, да се Европа спрема да одговори Сједињеним Државама о ступању на снагу америчког закона о смањењу инфлације 1. јануара, који предвиђа смањење пореза и погодности у области снабдевања енергијом, за предузећа која се отварају у Сједињеним Државама.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!