Прочитај ми чланак

Кина најављује велике промене у начину примене ковид мера

0

Кинеска влада је представила нове политике ковид-а и ублажила нека од контроверзнијих ограничења. Одлука је донета убрзо након серије масовних протеста широм земље прошле недеље, док су демонстранти захтевали да се укину карантини.

Кинеска национална здравствена комисија издала је у среду нове смернице према којима ће се „асимптоматске заражене особе и лакши случајеви“ од сада изоловати код куће недељу дана, за разлику од посебних карантинских центара. Поврх тога, власти су се обавезале да ће „додатно смањити обим тестирања нуклеинске киселине и смањити учесталост тестирања“.

„Заштитићемо безбедност и здравље људи у највећој мери и свести на минимум утицај на друштвени и економски развој“, наводи се у саопштењу Механизма за превенцију и контролу Државног савета.

Поред тога, нови приступ позива здравствене службенике да одреде подручја високог ризика на нивоу зграда, у изразитој супротности са претходном праксом затварања читавих стамбених подручја, понекад недељама.

Такође је укинут захтев за негативним резултатом ПЦР теста за улазак у јавни превоз или одређена места, осим за оне који желе да посећују болнице, школе и старачке домове.

Школе у ​​којима нема случајева ковид-19 моћи ће да наставе са наставом нормално, а очекује се да ће се отворити и супермаркети, кафићи, теретане и библиотеке.

Према South China Morning Post-у, власти у бројним већим градовима, попут Пекинга и Гуангџоуа, су у ствари спровеле неке од нових мера на локалном нивоу пре објаве у среду.

Овај потез уследио је након масовних протеста због ограничења услед ковид-19, који су првобитно избили у региону Западног Синђанга крајем новембра. Мештани су изашли на улице Урумчија након што је десет људи погинуло у пожару у стамбеном блоку. Демонстранти су тврдили да су ограничења односно закључавања, укључујући блокаде путева у близини стамбених зграда, озбиљно ометала рад ватрогасаца. Званичници су негирали да постоји било каква веза.

Демонстрације су се убрзо прошириле и на друге градове, а људи су захтевали окончање политике нултог ковид-а. Демонстранти су се сукобили са полицијом у Гуангџоу и Шангају и извршена су вишеструка хапшења – нешто што се у Кини није видело у последњој деценији.