Прочитај ми чланак

Кина испратила америчку крстарицу: Нарушавају нашу безбедност

0

Кина полаже право на скоро цело Јужно кинеско море, што је управо постало једно од многих жаришта у политичким односима између Кине и Сједињених Држава

Кинеска војска саопштила је данас да је испратила америчку крстарицу која је „нелегално ушла“ у воде у близини острва Спратли, у Јужном кинеском мору.

Према наводима кинеске војске, америчка крстарица је вршила надгледање пре него се пловило са навођеним ракетама удаљило, чиме је створен безбедносни ризик у Јужном кинеском мору, преноси Ројтерс.

„Акције америчке војске озбиљно су нарушиле суверенитет и безбедност Кине“, рекао је Тиан Јунли, портпарол јужне команде Народне ослободилачке армије.

Кинеска војска је саопштила и да ће њене трупе остати у стању приправности.

Сједињене Америчке Државе често изводе, како тврде, мисије слободне пловидбе у спорним водама, богатим природним ресурсима, које Кина сматра својим. Америка одбацује, како називају, незаконите територијалне претензије Кине у водама богатим ресурсима.

Кина полаже право на скоро цело Јужно кинеско море, што је управо постало једно од многих жаришта у политичким односима између Кине и Сједињених Држава.

Амерички ратни бродови су последњих година све чешће пролазили кроз Јужно кинеско море у покушају да покажу да кинеске тврдње нису тачне.

Раније је кинеска војска саопштила да најновији потез америчке крстарице показује да су Сједињене Државе „творац безбедносног ризика“ у Јужном кинеском мору и „још један доказ њене хегемоније у пловидби и милитаризацији Јужног кинеског мора“.