Прочитај ми чланак

Кина им помрсила конце: Макрон иде код Бајдена да моли за европску економију

0

Закон о смањењу инфлације који предузећима у САД омогућава субвенције и чини европску индустрију мање конкурентном биће главна тема разговора, указују извори

Француски председник Емануел Макрон састаће се следеће недеље са својим америчким колегом Џозефом Бајденом, када ће са председником САД разговарати о низу економских питања.

Састанак два западна лидера требало би да представља знак јединства Француске и Америке у супротстављању Русији и Кини, док пукотине у трговинским односима те две западне земље прете да буду продубљене одговорима САД на економску, односно енергетску кризу.

Главна тема разговора биће амерички Закон о смањењу инфлације (ИРА), преноси Ројтерс.

Европљани упозоравају да би огроман пакет субвенција намењен америчким произвођачима могао задати смртоносни ударац европским индустријама, које су већ угрожене због раста цена гаса и нафте проузрокованог санкцијама које је ЕУ наметнула Москви због покретања војне операције у Украјини.

Макрон ће покушати да убеди САД да додатно слабљење европских компанија није у њиховом интересу, у тренутку када се Запад сусреће са озбиљном економском конкуренцијом из Кине, наводи анонимни француски дипломата.

„Макрон ће рећи да Кина очигледно представља изазов и да ми можемо помоћи другима у ЕУ да се освесте по том питању. Али не можете од нас тражити да помогнемо при супротстављању Кини док нас спутавате ИРА-ом“, додао је он.

Макрон ће такође покренути питања енергетике, укључујући ту и могућу сарадњу на плану нуклеарне енергије, али и високе цене по којима САД продаје гас у ЕУ, додаје Ројтерс.

Француска компанија „ЕДФ“ ангажовала је стотине америчких стручњака који ће помоћи при рестаурацији француских нуклеарних електрана.

Француски нафтни гигант „Тотал енерџис“ поседује велики терминал за течни природни гас у Мексичком заливу. Макрон је претходно најавио да ће питање цена гаса покренути директно са Бајденом.

„САД производе јефтин гас, али нам га продају по високој цени, и поврх тога имају огромне субвенције у неким секторима које наше пројекте чине неконкурентним“, изјавио је Макрон почетком новембра.

„Мислим да је то није фер и отићи ћу у Вашингтон у духу пријатељства крајем месеца… да се једноставно заложим за једнаке услове“, додао је он.