Прочитај ми чланак

Кина и САД дали својим армијама наредбу да се припреме за међусобни рат

0

Сједињене Америчке Државе требало би да престану да се мешају у ситуацију на Тајвану, саопштило је кинеско Министарство спољних послова након што је директор ЦИА Вилијам Бернс изјавио да „не треба потцењивати спремност кинеског председника Си Ђинпинга за напад на Тајван“.

„Тајван је чисто кинеска унутрашња ствар и не може се поредити са сукобом у Украјини“, рекао је портпарол кинеског министарства Мао Нинг на конференцији за новинаре у Пекингу.

Упозорио је Вашингтон да би требало да престане да се меша у питање Тајвана и да не би требало да ствара нове напетости у Тајванском мореузу.

Директор Циа Вилијам Бернс је, према писању америчких медија, казао да је Си Ђинпинг дао упутства војсци да „буде спремна на инвазију на Тајван до 2027. године“.

„То не значи да ће баш тада започети напад на Тајван, али је то подсетник колико је озбиљан“, казао је Бернс и оценио да кинески председник „вероватно извлачи поуке из рата у Украјини“.

Међутим, док Америка оптужује Кину за ратне намере, сличне поруке стижу управо из Вашингтона. Тако је недавно генерал Ваздухопловних снага САД послао допис својим официрима да се припреме за рат са Кином.

У допису у који је Ен-Би-Си имао увид, генерал Мајк Минихан, шеф команде ваздушне мобилности, рекао је да има осећај да ће Америка заратити са Кином за две године.

„Надам се да грешим. Интуиција ми говори да ћемо се борити 2025“, навео је Минихан.

Команда ваздушне мобилности има скоро 50.000 припадника службе и скоро 500 авиона и одговорна је за транспорт и пуњење горивом.

Минихан у допису наводи да ће, због тога што ће и Тајван и САД имати председничке изборе 2024. године, Америка бити „расејана“ што ће кинеском председнику Сију Ђинпингу пружити прилику да крене на Тајван.

Генерал са четири звездице предлаже да се састави „утврђен, спреман, интегрисан и агилан маневарски тим здружених снага спреман да се бори и победи унутар првог ланца острва“.