Прочитај ми чланак

Ким Дотком о колапсу Америке

0

Колапс Сједињених Држава је близу због глобалне дедоларизације трговине, истакао је финско-немачки технолошки бизнисмен Ким Дотком.

„Мир није опција за америчку владу. Велика коалиција држава дедоларизује глобалну трговину. Без резервне валуте штампање америчког новца води ка хиперинфлацији и колапсу америчког дужничког система. Крај империје је близу, и са собом ће повући свет“, написао је Дотком на Иксу.

Председник Русије Владимир Путин је више пута изјавио да је процес дедоларизације у свету неизбежан и објективан, будући да је поверење у долар, евро и фунту изгубљено.

Наиме, санкције уведене Руској Федерацији натерале су многе државе да почну да размишљају о својој зависности од долара, односно шта ће се десити с њиховим новцем депонованим на страним рачунима уколико се успротиве политици Колективног запада и одлуче да се ослободе валутног ропства?

Чак свака трећа земља Уједињених нација жели да напусти долар и окрене се већем коришћењу националних валута, показали су резултати анализе „РИА Новости“ с почетка године.

Такође, земље БРИКС-а увелико тражи решење да у својој трговинској сарадњи замене долар. Захваљујући томе, удео америчке валуте у трансакцијама између чланица се смањује, прошле године је био само 28,7 одсто.

Недавно је главни саветник Кремља Јуриј Ушаков најавио да ће БРИКС радити на успостављању независног система плаћања, заснованог на дигиталним валутама.