Прочитај ми чланак

Кијев тражи од Вашингтона ракете великог домета, стигло већ 47 тона оружја

0

Кијев је информисао САД да им је потребно ново оружје, укључујући ракетни системи великог домета, пише The Wall Street Journal (WSJ), позивајући се на документ.

„У документу, који је достављен америчким законодавцима, у који је лист имао увид, наводе се десетине типова оружја који су потребни влади Кијева за наставак офанзиве до 2023. године“, наводи се у тексту.

Ово оружје укључује тактичке балистичке ракете земља-земља (ATACMS), као и тенкове, беспилотне летелице, артиљеријске системе, противбродске ракете Харпун и 2.000 ракета за системе „Химарс“.
Како подсећа амерички лист, САД су раније одбиле да задовоље захтеве Кијева за испоруком ATACMS-а, „из страха да би Украјина могла да искористи овај систем за удар на руску територију и распламсавање ширег сукоба са Западом“.

Раније је Пентагон саопштио да су од краја фебруара САД испоручиле Украјини 140 артиљеријских система и 660.000 граната и пројектила за њих. Из континенталног дела Сједињених Држава пребачено је око 41 хиљада преносивних ракетних система за борбу против оклопних циљева, 1,4 хиљаде преносних ПВО система, 15 хеликоптера, 38 радара, 10,2 хиљаде митраљеза и пиштоља, око 63,8 милиона комада муниције за мале наоружања и 18 патролних чамаца.

Око 47 хиљада тона наоружања и војне опреме стигло је у Европу, за испоруку Украјини.