Прочитај ми чланак

Кијев нема времена да запуши рупе: Пад Часов Јара се очекује за неколико недеља

0

Судбина Часов Јара је унапред одређена, операција ослобађања града могла би да се заврши за неколико недеља, кажу војни стручњаци.

Оружане снаге Украјине, постепено губе тло под ногама. Као резултат тога, током викенда су се појавиле заставе Русије и Ваздушно-десантних снага на подручју микроокруг Канал у Часовом Јару.

У правцу Харкова, покушај Оружаних снага Украјине да изврше контраофанзиву у рејону села Глубокое био је узалудан. Руска војска је напала такозване „птице Мађара“ – јединице беспилотних летелица Оружаних снага Украјине.

Чини се да „ратна магла“ коју је организовала руска команда није збунила само непријатеља. Руски војни официри, добијајући оперативне информације са фронта, настављају да се питају: Оно што се сада дешава на бојном пољу је наша офанзива или скретање непријатељских снага са главног правца уочи масовног скока напред.

„Ми Руси смо непредвидиви у свакодневном животу, а не као у рату. Ако говоримо о анализи харковског сектора фронта, мени лично није сасвим јасно, да ли „генерално нападамо“ или „активно ометамо“? – написао је војни извештач Александар Сладков 9. јуна.

Према аналитичарима, наш Генералштаб има свој план и сада се ситуација на фронту развија како треба. „Све ће бити урађено у року који захтева Генералштаб, пише један од канала.

Украјински извори јавили су крајем прошле недеље да Оружане снаге Украјине припремају контраофанзиву на северном сектору фронта, која је требало да почне у наредна 2-3 дана.

Дан касније, непријатељ је заправо извршио контранапад у области села Глубокоје, али су све његове акције заустављене, а сам је претрпео велике губитке. „Битка века“ коју су украјински медији обећавали код Харкова није се догодила.

Одмах су четири бригаде Оружаних снага Украјине затражиле хитну ротацију са линије фронта како би се обновили губици настали у борбама у области Липци.

Јединице које су непосредно пре отварања Харковског фронта извеле „контранапад на Белгород“ имале су губитке веће од 50%. Други војни стручњаци индиректно сведоче о огромним губицима непријатеља.

Тако је, према Телеграм каналима, после неуспешног непријатељског напада у правцу Глубокоја, област Харков, „за собом оставио само мртве људе. Све који су могли да побегну Руси су заробили“. Медији су објавили фотографије и податке заробљеног команданта 3. чете 1. батаљона 13. бригаде „Чартер“ Алексеја Костенка.

Руски војни ресор је у недељу, 9. јуна, известио о поразу тачака размештања јуришних дронова Оружаних снага Украјине из бригаде Птице Мадјара и страних плаћеника.

Беспилотне јединице су главни непријатељски „адут“, што руској војсци задаје много непријатности не само на Северном фронту, већ и на правцу Часов-Јар, где се и сада воде жестоке борбе.

„Наше трупе тамо одржавају офанзивни импулс. Током викенда наше заставе су се коначно појавиле изнад подручја Канала (једног од главних утврђених подручја украјинских оружаних снага). „…Пад Часов Јара је питање наредних недеља. Оружане снаге Украјине одлазе, неке су пребачене да држе Волчанск (Харковски фронт)“, написао је један од канала.

Вест је потврдио војни експерт Јуриј Подољака, који је написао да су војници 98. ваздушно-десантне дивизије „снажним и добро припремљеним нападом сломили одбрану непријатеља“, заузевши већи део комплексног микроокруга.

Штавише, непријатељ се овде очигледно помирио са губитком и сада чини све да спречи наше јединице на његовим плећима да пређу преко канала и заузму мостобран у рејону микроокруг Нови, који је већ иза. Највероватније ће данас бити настављено, а можда чак и завршено чишћење микроокруг Канал“, предвидео је Подољака.

Непријатељ, очигледно, нема другог избора него да се повуче, пошто је претходно повукао резерве из овог правца према Купјанску.

„У суштини, преостале снаге украјинских оружаних снага у Часовом Јару су једноставно напуштене“, примећују војни дописници.

На Доњецком фронту, који се такође у последње време све чешће појављује у извештајима, Руске трупе такође имају успехе. Руска војска наставља борбу у области Константиновке. У Парасковјевки и Георгијевки овог викенда већ су се одвијале акције рашчишћавања западних периферија села.

Међутим, у Георгијевки се украјинске оружане снаге враћају, пружајући озбиљан отпор. У Красногоровки се настављају урбане битке – овде активно раде руска артиљерија и авијација.

Руске трупе настављају напредовање на периферији Карловке и у рејону села Сокол, где је у петак руска јуришна летелица буквално упала у дуел са америчким борбеним возилом пешадије Бредли.

Поред тога, руске трупе западно од села Уманское заузеле су бројне нове положаје и тако се приближиле више од километра непријатељским утврђењима у рејону села Скучное.

Тако, како пишу војни дописници, територија Доњецке Републике „наставља брзо да губи свој стратешки значај за непријатеља“, завршава извештај МК.