Прочитај ми чланак

Кијев чека апокалипса? Енергетски систем Украјине неће се опоравити ускоро

0

Градоначелник Кијева каже да евакуација за сада није потребна, али је упозорио грађане на драматичну ситуацију

Потпуна обнова енергетског система у Украјини није тренутно могућа, изјавио је украјински председник Владимир Зеленски, додајући да држава препознаје значај овог питања, о чему се разговара на свакодневном нивоу. 

„Одржао сам састанак о стабилизацији енергетског система и заштити наших електрана. Стално повећавамо производњу и снабдевање електричном енергијом. Али не треба заборавити да је сада немогуће повратити сто посто капацитета енергетског система, за то је потребно време“, рекао је јуче Зеленски у обраћању које је објављено на друштвеној мрежи Телеграм.

Због овакве ситуације, у већини насеља и региона остају на снази искључења електричне енергије која се врше по одређеном распореду, рекао је.

Национална енергетска компанија „Укренерго“ крајем новембра оценила је да је ситуација у земљи близу катастрофалне. Како кажу, ово је било изазвано руским ракетним нападима на објекте од кључног значаја за кијевске снаге, укључујући и оне који припадају енергетском систему те земље.

Одлука о промени тактике руске војске била је донета након октобарских догађаја када су Оружане снаге Украјине нанеле штету Кримском мосту. Новоизграђени мост спаја полуострво са копненим делом Русије и од изузетног значаја је за Москву. Као резултат прецизних напада војске Русије на инфраструктурне објекте, по процени „Укренерго“ од краја новембра, онеспособљено је више од 60 одсто енергетског капацитета Украјине.

Међутим, Москва је и овог месеца наставила са нападима. Пре два дана, Министарство одбране Русије објавило је информацију да је ударима по кључној војној инфраструктури Украјине нанета великa штетa противничкој страни. Онемогућено је допремање војне опреме на фронт, а уништени су и објекти за производњу оружја у Украјини.

Руси нанели јак ударац Украјини: Онемогућена производња и допремање оружја

Лошу ситуацију у земљи потврдио је јуче у интервјуу за Ројтерс и градоначелник Кијева Виталиј Кличко. Он је упозорио да би главни град могао да се сусретне са сценаријем праве апокалипсе уколико Русија настави са нападима на инфраструктуру.

„Кијев би могао да остане без струје, воде и грејања. Могло би да дође до апокалипсе као из холивудских филмова, када није могуће живети у кућама с обзиром на ниску температуру“, рекао је Кличко.

Ипак, како је рекао, ситуација у граду тренутно је таква да није потребна евакуација, али је упозорио још једном да грађани морају да буду свесни да би до таквог сценарија могло доћи у једном тренутку. Дефицит струје у граду је 20 одсто, Кијев сада има грејање и струју.

Прошлог месеца, политичар је обавестио народ да би требало размотрити куда би се свако од њих могао сакрити у случају да дође до евакуације, оценивши да је врло вероватно да до тога може доћи.

Град једноставно нема капацитета да прими свих 3,6 милиона становника у загрејана склоништа ако се ситуација погорша, рекао је. Како оцењује, врло је могуће да би престоница могла остати потпуно без грејања на -15. Из тог разлога потребно је припремити залихе хране и пића, као и документа и одећу, упозоравају из Кијева.

„Уколико снабдевање електричном енергијом и даље буде изостало док температуре напољу буду биле ниске, бићемо, нажалост, принуђени да избацујемо воду из зграда. У супротном, вода може да се замрзне и поквари читаву водоводну мрежу, а зграде тада више неће моћи да се користе“, рекао је Кличко.

Одговарајући на питање о томе шта је најнеопходније Кијеву, градоначелник је рекао да су то нови противоваздухопловни системи одбране. 

Напади руске стране довели су до велике штете, што је исцрпело и економске капацитете града, тако да је Кијев престао да улаже у развој града и да поправља путеве, додао је украјински политичар. Укупна штета у престоници, по његовој процени, износи десетине милијарди долара. 

Због лоше ситуације град је обезбедио и низ банака, малопродајних објеката, апотека, ветеринарских амбуланата и сличних објеката који ће наставити да пружају своје услуге грађанима и током искључења струје. Они су, како је саопштио Кличко на Телеграму, „опремљени аутономним изворима струје и спремни за рад у условима неснабдевања електричном енергијом“. Списак окваквих објеката се и даље проширује.

Невладина организација „Мерси корпс“ (Mercy Corps) процењује да би читава националана енергетска мрежа у Украјини могла да доживи потпуни колапс у наредних неколико недеља, а у наредна четири месеца може доћи и до ситуације да у градовима неће бити могуће живети. Нестанак струје овај пут би трајало не неколико сати или дана већ недеља.