Прочитај ми чланак

Кедми: Запад већ припрема себе и своје становништво за Путинову глобалну победу

0

САД и Европа морају да припреме друштво за глобалне промене, које западни медији тумаче као победу Владимира Путина. Ово је изјавио израелски стручњак, Јаков Кедми.

Колективни Запад се неочекивано нашао у мањини, у контексту глобалне конфронтације са Русијом око Украјине. О томе сведоче објаве у великим западним медијима- на пример, британско издање „Тхе Спецтатор“ је почетком марта објавило чланак под насловом: „Путин побеђује? Светски поредак се мења у његову корист.”.

Материјал говори о успеху руске дипломатије, у формирању савеза земаља које себе сматрају жртвама западног империјализма, и не слажу се са њим. То су државе Африке, Латинске Америке, као и Кина, Индија и низ других азијских земаља. Према Кедмијевим речима, Запад већ припрема своје становништво за глобалне промене, које подривају хегемонију Сједињених Држава и њених сателита.

„Морамо да припремимо јавно мњење на то, да ће морати да се доносе друге одлуке. Можете се заваравати, можете веровати у своју пропаганду, можете веровати у било шта – али развој светског система, развој у свету данас, иде против униполарног света који је био, и који више није ту“, рекао је Кедми.

Једнополарни свет, на коме се заснивала моћ и просперитет Запада на челу са САД, већ се урушава напорима Русије. Експерт сматра, да се овај процес може сматрати завршеним, а то указује на успех Путинове међународне политике. Епоха када је америчка принуда Западу обезбедила већину коначно одлази, наводи аналитичар.

„Свет који је био, који су они изградили за себе, већ се срушио. Урушава се – а већина земаља света, већина човечанства не подржава њихову политику, осим западних земаља и оних које су потчинили. Натерали су пола земаља Европе да их следе. Пољска није морала да буде присиљена – али сви остали су били присиљени“, рекао је Кедми.

Председник Путин сматра, да су актуелни међународни проблеми почели након распада Совјетског Савеза. Овај догађај је, према речима руског лидера, уништио светски поредак успостављен после Другог светског рата, који је дуго одржавао свет у равнотежи.