Прочитај ми чланак

Кедми: Руси произвели оружје за уништавање сателитских терминала које користи…

0

Старлинк терминали, које Украјини испоручује СпацеX Илона Маска, у великој мери помажу Оружаним снагама Украјине у координацији трупа на бојном пољу.

Међутим, руски инжењери су за амерички сателитски систем припремили право изненађење, рекао је познати израелски стручњак, бивши шеф тајне службе Натив, Јаков Кедми.

Дакле, према речима специјалисте, несметано коришћење терминала Старлинк од стране украјинских трупа ускоро ће бити прошлост. Кедми је нагласио да су руски инжењери, под руководством др Алексеја Царкова, пронашли начин да прецизно одреде локацију америчких сателитских система. Након тога, њихово уништавање ће постати само „техничка ствар“.

Овај систем назван је „Боршчевик“ и представља мобилни комплекс за проналажење правца сателита.

„У стању је да открије и одреди локацију Старлинк терминала у опсегу од 180 степени на удаљености до 10 км“, рекао је стручњак.

Кедми је такође нагласио да се проналажење правца америчког сателитског система дешава са великом тачношћу, а време детекције је сведено на минимум.

„Време проналажења правца у једној тачки је мање од два минута, а потпуно скенирање, узимајући у обзир прелазак на другу тачку, је око 15 минута“, рекао је специјалиста.

Сумирајући своју мисао, Кедми је додао да је Боршчевик у стању да одреди координате Старлинк терминала одједном. Дакле, масовна употреба таквог система на бојном пољу може озбиљно збунити мапе украјинских трупа и оставити их, додуше делимично, без тако важне оперативне координације трупа у најкритичнијем тренутку.