Прочитај ми чланак

Катастрофалне прогнозе: Рат ће се проширити?

0

Ирански председник Ебрахим Раиси упозорио је данас, у телефонском разговору са француским председником Емануелом Макроном, да ц́е се рат проширити.

Како је казао, рат ће се проширити уколико не престане израелска опсада Појаса Газе, објавили су ирански државни медији.

„Ситуација ће се закомпликовати… ако злочини ционистичког режима, укључујући убијање људи и блокаду Газе, не буду заустављени“, рекао је Раиси.

Ирански председник није поменуо напад Хамаса из Газе на јужни Израел 7. октобра који је изазвао најновији рат, пренео је „Тајмс ов Израел“, наводећи да је Иран дуго био присталица те палестинске терористичке организације.

Макрон је током разговора упозорио Раисија да Иран треба да избегне било какву активност која би могла да доведе до ескалације или проширења сукоба између Израела и Хамаса и да учини све што је могуће да се то избегне, саопштила је Макронова канцеларија, пренео је Ројтерс.

Како се наводи, Макрон је рекао Раисију да Иран, с обзиром на своје односе са Хезболахом и Хамасом, има одговорност у вези са могућим ширењем сукоба, посебно на Либан.

„Иран мора учинити све што је могуће како би се избегло регионално распламсавање (сукоба)“, рекао је Макрон.