Прочитај ми чланак

Катастрофа достиже врхунац: САД се у очају спремају за најгори дан „циклон бомбе“

0

Најмање 59 људи је до сада изгубило живот у јаком зимском невремену које је за празнични викенд погодило САД и Канаду и још траје. Да ствар буде гора, снажна"циклон бомба“ још увек није достигла пик, па се очекује се да ће се то догодити управо на средини ове недеље, а размере катастрофе коју ће изазвати нико не може ни да замисли.

Наиме, очекује се да ситуација ескалира средином недеље, што је практично већ данас. Након тога, када атмосферски притисак који се развио у јакој олуји у близини Великих језера, почне нагло да опада, изазваће жестоке мећаве, укључујући јаке ветрове и снег. Управо је циклон у „смртоносни поход“ кренуо од Великих језера на канадској граници, а стигао је чак и до реке Рио Гранде који протиче дуж америчке границе са Мексиком. Стога се снежна олуја сада протеже на 3.200 километара.

Према званичним проценама, „циклон бомба“ је погодила 60 одсто Американаца, односно више од 200 милиона људи. САД су забележиле 59 смртних случајева, а још четворо је погинуло након што се аутобус преврнуо на залеђеном путу у канадској провинцији Британска Колумбија.

Од смртних случајева у САД, 25 је из округа Ери у држави Њујорк, где је град Бафало тешко погодила мећава. Национална метеоролошка служба саопштила је да је до недеље на аеродрому у Бафалу пало скоро 121 цм снега, преноси Скај њуз.

Међу жртвама олује у региону су људи који су пронађени заглављени у аутомобилима, остављени да се смрзавају, док су се потенцијални спасиоци борили против временских прилика да би им помогли.

Очекује се да ће још жртава бити откривено када отопљени снежни наноси открију заглављена возила и омогуће приступ удаљеним домовима.

Гувернерка Њујорка Кети Хочул рекла је да су многа државна возила хитне помоћи и ватрогасна возила и сама заглављена у снегу. Полицијска управа у Бафалу објавила је молбу на интернету тражећи власнике мобилних возила за снег да помогну у потрази и спасавању.

Извршни директор округа Ери Марк Полонкарз рекао је: „Ово је Божић којем се нико од нас надао нити је очекивао.“

У најгорем случају, чак 1,8 милиона домаћинстава било је без струје у САД, са хиљадама летова који су отказани и одложени.

У недељу је отказано скоро три хиљаде летова, док је у суботу отказано 3.500 а у петак скоро 6.000, према подацима вебсајта Flightaware.com, који води евиденцију о авиосаобраћају.

Многи путници су Божић провели заглављени на аеродромима у Атланти, Чикагу, Денверу, Детроиту и Њујорку.

Због поледице и недовољне видљивости привремено је затворен један од најпрометнијих аутопутева у Америци: И-70. Рестрикције струје су уведене у државама као што су Северна Каролина и Тенеси. Али број домова без струје сада је око 150.000, иако је више од 55 милиона Американаца остало под упозорењима на хладноћу у недељу.

У Канади је без струје најмање 140.000 домова, од којих већина у провинцијама Онтарио и Квебек.

Четири особе су погинуле на Бадње вече након што се аутобус преврнуо у леденим условима на аутопуту 97Ц у близини језера Лон.

Локална здравствена управа – Унутрашње здравље – рекла је канадском ЦБЦ-у да су 52 особе послате у болницу, а да је 36 потребно даље лечење.

До раног поподнева на Божић осам особа је остало у болници, од којих су двоје у тешком стању.

Канадска метеоролошка агенција саопштила је да ће температуре ове недеље остати ниске у многим деловима земље.

Очекује се да ће температуе на северозападним територијама пасти на -28 степени Целзијуса током ноћи, али, ако се узме у обзир хладноћа ветра, ово би могло да буде и до -43 степени Целзијуса, што доноси ризик од промрзлина за само неколико минута.

Очекивало се да ће Вајтхорс, на канадској територији Јукона, пасти на -30 степени Целзијуса.

Амерички председник Џозеф Бајден одобрио је проглашење ванредног стања којим се дозвољава федерална подршка држави Њујорк.

„Моје срце је са онима који су изгубили своје вољене овог празничног викенда“, написао је Бајден на Твитеру.