Прочитај ми чланак

Караганов: Русији није довољно да победи у Украјини – она мора потиснути Запад

0

РУСКИ стратешки мислилац Сегеј Караганов у интервјуу московском високотиражном листу „МК“ објаснио је због чега мисли да Русија мора смањити праг примене нуклеарног оружја и због чега америчка дубока држава треба да уклони фигуре попут Ентони Блинкена и Џоа Бајдена.

* Да ли је Русија, са ваше тачке гледишта, толико слаба у области конвенционалног наоружања да није у стању да се носи са режимом Зеленског без употребе нуклеарног оружја?

— Русија је у стању да се носи са кијевским режимом без употребе нуклеарног оружја. Али, пре свега, жао ми је наших људи. Чак и ако је реч о људима који иду да се боре за новац, то су ипак храбри и одважни људи, цвет нације.

Друго, чак и ако победимо, али не потиснемо Запад на најодлучнији начин, рат ниског интензитета ће се наставити. И нећемо решити проблем мира у Европи. Неопходно је натерати Запад на радикално повлачење, договорити се о новом статусу кво, потписати мировни уговор, створити демилитаризовану зону од остатака Украјине, смањити ниво војне конфронтације у центру Европе и тако решити њен проблем.

Европа је концентрат свих главних невоља човечанства. Морамо затворити тај проблем.

Али, нећемо га решити једноставном победом у Украјини – или ћемо га решити само делимично, одложити га. Тај проблем се може поново појавити у другом облику. То ће се десити и у другим регионима. Настаће сукоби широм света, па и око Русије.

* Имате ли унуке и праунуке?

– Имам.

* У ком су узрасту, ако није тајна?

– У малом.

* Шта мислите: да ли ће им бити удобно да живе у свету у коме Русија користи нуклеарно оружје?

– Не. Оно што ја кажем јесте да је ово ужасан морални избор, страшна морална штета коју ће Русија сама себи нанети. Али, ако она није у стању да поуздано запрети онима који су изгубили разум, ми ћемо се понашати неопрезно и нехумано према себи и према остатку света.

Иначе, подизањем ове `заставе`навукао сам на себе монструозан талас критике и мржње. Само, ја сам то урадио промишљено, свесно сам усмерио ватру на себе. Ово радим јер себе сматрам патриотом земље и одговорним грађанином света.

* Пошто сте покренули тему својих мотива. Постоји веома цинична, али широко распрострањена верзија о томе: да сте желели да се промовишете и скренете пажњу на своју особу. Шта мислиш?

– Чујте, ја сам прилично знатан, све што се може постићи на овом свету, постигао сам већ много, много пута. Дејствујем и даље зато што сматрам да сам морално дужан да делујем.

* Позната је Чеховљева изрека: ако у првом чину на сцени виси пушка, онда у последњем чину свакако мора да пуца. Можда не би требало да донесемо „пушку“ нуклеарног оружја на сцену, а још мање да њоме машемо?

Та `пушка` већ свуда виси. Постоји на десетине „пушака“ које или већ почињу да пуцају или ће сигурно пуцати. Људе треба натерати да буду много опрезнији. Људи су, као што сам већ рекао, пали у стратешки паразитизам и изгубили страх од рата. И то отвара пут новим светским ратовима, који би у садашњим околностима могли да униште човечанство.

* Кажете да нуклеарно одвраћање више не функционише. Али, да ли је то заиста тако? На крају крајева, да нуклеарно одвраћање заиста није функционисало, онда би земље НАТО-а одавно послале своје трупе у Украјину.

— Нуклеарно одвраћање има много функција. Једна, чак и главна од тих функција је спречавање нуклеарног напада.

Друга функција је спречавање директног ненуклеарног напада. Али, то се већ заиста дешава. НАТО не шаље своје војнике у Украјину. Зато наше комшије Украјинце – и нашу браћу, у прошлости и будућности – баца у ратну машину, уништавајући их као јефтино топовско месо.

Рат је сигурно већ у току. Раније се то, понављам, сматрало апсолутно незамисливим. Али, границе незамисливог мораће да се додатно пооштре.

Нуклеарно оружје је замишљено – некада је тако и функционисало – као цивилизујући фактор, који из елита истискује безобзирне и безумне авантуристе. У Америци је функционисало. Могу да наведем много таквих примера. И код нас такође, мада код нас има м ање примера за то. Али, један од њих је Никита Сергејевич Хрушчов. Он је смењен углавном зато што је започео кубанску ракетну кризу.

Сада видели да је цивилизујућа улога нуклеарног оружја престала да функционише. Амерички државни секретар Блинкен је недавно рекао да нуклеарни рат није ништа гори од глобалног загревања. А то долази од четврте особе на листи потенцијалних наследника председника САД!

И сам председник Бајден каже да је глобално загревање за један и по степен горе од нуклеарног рата. То је страшно. Те људе треба истерати. Иако се не мешамо у унутрашњи живот других држава, у свом чланку директно указујем да америчка дубока држава, америчка олигархија, мора да схвати кога је довела на власт и да их смени.

* Шта ће, по вашем мишљењу, бити војни добитак за Русију у случају употребе нуклеарног оружја? Постоји мишљење да ће се услед такве употребе војна ситуација за Русију само погоршати.

— Верујем да не треба да користимо нуклеарно оружје. Морамо натерати Запад да се повуче. Нуклеарни рат се може добити. Али то ће бити монструозан морални губитак. Морални, као и политички и психолошки. У сваком случају, та победа би у великој мери била Пирова. Али, ако не предузмемо одлучну акцију, наш губитак ће бити још монструознији.

* Па ипак: ако Русија употреби нуклеарно оружје, какав ће бити њен војни добитак?

– Не знам то у потпуности. То нико не зна. Али мислим да ће се НАТО распасти и да ће сви трчати у различитим правцима.

* Јесте ли сигурни да је то нормално? Нешто раније током нашег разговора, признали сте велику вероватноћу узвратног напада – иако не нужно нуклеарног, чак не обавезно из Сједињених Држава – али ипак напада на руску територију…

– Они су ти који прете. Мислим да очигледно блефирају.

* Али можете ли гарантовати да се такав ударац неће догодити?

– Ништа се не може гарантовати. Волео бих да избегнемо овај сценарио. Али, ударци се већ дешавају.

Уз сво жестоко непријатељство према Северној Кореји, нисам чуо за дронове који погађају Пјонгјанг. Знате ли зашто не ударају? Јер у Сеулу и неким другим суседним земљама знају да ће узвратни удар бити монструозан.

Овде се ради о враћању ефикасности и кредибилитета одвраћања, а не о употреби нуклеарног оружја. Али, да би одвраћање, спречавање рата, напада и провокација функционисало (а провокација може бити и више јер су се појавиле нове врсте наоружања – на пример, ројеви дронова), то не би требало да изгледа као блеф. Морамо бити заиста спремни да испунимо своје претње. Тада би обуздавање требало да функционише, а непријатељ ће се отрезнити.

* Али ако Русија употреби нуклеарно оружје, одговор се дефинитивно неће састојати од појединачних дронова или чак роја дронова. Да ли сте размишљали о томе колико би људи у Русији могло да погине од последица таквог узвратног удара?

Мислим да неће бити нуклеарног удара. Али, не треба искушавати судбину. Знам америчку стратегију. Знам њихово искуство. Проучио сам то. Знам да Американци желе да седе у иностранству. Наравно, могу да жртвују Европљане, да кажу – нека онигину! Као што сада жртвују Украјинце.

Зато им предлажем да размотре теоријску опцију у којој би се извршио узвратни руски удар на стотине њихових база у иностранству.

* Судбина америчких база у иностранству ме некако мање брине него број потенцијалних жртава унутар Русије.

– Видите, ако се сада ово лудило не заустави, стално ће нам нешто претити. Не треба разговарати само о овом страшном сценарију. Каснили смо неколико година у постављању захтева да се заустави ширење НАТО-а на Украјину. Двадесет пет година сам говорио да ће таква експанзија неминовно довести до рата. Не желим да се моја предвиђања остваре ни овога пута. Нама и свету је остало још највише неколико година да спречимо колапс сваљивања у глобални рат.

* Употреба нуклеарног оружја је вероватно главни политички табу у свету. Ако га прекршимо, нећемо ли се претворити у глобалног парију – чак и за оне земље са којима сада желимо да постанемо још ближи пријатељи?

– Можда. Можемо да претрпимо моралне губитке. Али, оно што ме сада највише брине је то што ћемо се и сами осећати кривим – пред собом, пред Богом. Међутим, ако то не учинимо, или нисмо спремни да учинимо, онда ћемо починити још страшнији грех, чак и злочин против себе и човечанства.

* Мислите ли да ће „безгранично пријатељство“ Русије и Кине издржати такав ударац?

Надам се да наше пријатељство неће бити подвргнуто таквом тесту. Али имам прилично добру представу о кретању стратешке мисли наших кинеских колега. Наравно, они у тој области заостају. Испред осталих су у многим другим областима, али заостају у тој. Са њима о овим питањима морамо детаљно разговарати. И, то се већ дешава. И овде, у Дискусионом клубу Валдај.

* Недавно сам био сведок како сте успели да остварите готово немогуће: да уједините представнике Индије и Пакистана, Индије и Кине на платформи одбацивања ваших идеја. Зар вам то није сметало?

– Не, то ми уопште не смета. Све се развија по плану. Ван сцене је све много другачије.

* По чијем плану? Зашто сте дошли на идеју да снизите праг за употребу нуклеарног оружја? Да ли је ово ваша лична иницијатива или савет неког од ваших бројних познаника и пријатеља из руске елите?

– Никад ништа не радим по наређењу.

* Дакле, прва опција је искључиво ваша лична иницијатива?

– Никад ништа не радим по наређењу. И генерално, сматрам да сам одговоран члан руске елите и да морам да се понашам тако да моји поступци одговарају интересима наше земље. Али, ја не одражавам никакав званични став.