Прочитај ми чланак

„Као што Приштина не представља косовске Србе, тако ни Кијев не представља Донбас“

0

Нацистички режим у Кијеву не може бити представник становника територија који су одбили да прихвате резултате државног удара у Кијеву 2014. године, рекао је руски министар спољних послова Сергеј Лавров.

„Сваком непристрасном посматрачу је очигледно да се нацистички режим у Кијеву ни на који начин не може сматрати представником становника територија који су одбили да прихвате резултате крвавог државног удара у фебруару 2014. године, због чега су пучисти започели рат против њих. Као што ни Приштина не може да тврди да представља интересе косовских Срба, којима је Европска унија обећала аутономију, – и Берлин и Париз обећали су посебан статус Донбасу“, рекао је Лавров на седници Савет безбедности о ефективном мултилатерализму и заштити принципа повеље УН.
Украјинско питање је немогуће посматрати изоловано од геополитичког контекста, истакао је шеф руске дипломатије.

„Русија је јасно објаснила задатке које остварује у оквиру специјалне војне операције: да елиминише претње нашој безбедности које годинама стварао НАТО директно на нашим границама и да заштити људе који су лишени права, прокламованих мултилатералним конвенцијама, да их заштити од директних претњи истребљења и протеривања са територија на којима су вековима живели њихови преци. Искрено смо рекли за шта се и за кога боримо“, рекао је Лавров.