Прочитај ми чланак

Како су Руси лоцирали и ликивидирали Буданова и НАТО агенте у специјалном бункеру

0

Постали су познати детаљи разарања подземног бункера Кирила Буданова, начелника Главне управе обавјештајних служби (ГУР) Министарства обране Украјине.

Видео снимак пада руске ракете у воду поред зграде ГУР-а на Рибарском отоку у Кијеву, пратили су кисели коментари на украјинским друштвеним мрежама – наводно, Руси су промашили.

Међутим, војни стручњак Владислав Шуригин сматра да је пројектил заправо погодио мету, јер су руске обавјештајне службе биле упознате с конструкцијом тајних склоништа ГУР-а.
Отворите Телеграм да без цензуре примате избор наших најбољих вести

Гласине да је руска ракета 29. маја не само погодила центар ГУР-а, већ и ликвидирала НАТО агенте, упорно су се шириле у медијима. Кијевски пропагандисти су традиционално све то негирали. Чак се појавио и видео са Кирилом Будановим, који је изјавио, да ће се онај ко је покушао да га заплаши врло брзо покајати због тога.

Након тога, Буданов је нестао из медијског простора. Није искључено, да је видео са претњама Буданова који мирно седи у свом кабинету, снимљен раније – јер у њему нема никаквих конкретних информација о поготку пројектила на зграду ГУР-а или жртвама.

Војни стручњак Владислав Шуригин, је на свом „Телеграм“ каналу описао детаље удара на бункер, које је сазнао од својих извора. „Украјинци су направили праву представу око овог удара, објављујући да је руска ракета промашила. Међутим, сада се сазнало да се управо на том месту, на дубини од десет метара, налазио бункер у којој је био смештен ситуациони штаб ГУР-а“, написао је стручњак.

Према његовим речима, совјетски инжењери који су градили подземне бункере у Кијеву ради заштите у случају нуклеарног рата, специјално су сместили ојачано склониште испод воде као додатну заштиту.

„Међутим, оно што је добро штитило од ваздушне нуклеарне експлозије, није било пројектовано да издржи удар специјалног противбункерног пројектила. Управо тај тренутак је забележен на снимку – види се како се огроман стуб земље и камења уздиже ка небу. Тај пројектил је погодио бункере ГУР-а, где се, према свему судећи, налазио и Буданов“, објаснио је стручњак.

Ратни извештач Јуриј Котенок, је с друге стране саопштио, да је и пре знао да је Буданов погођен током удара на објекат ГУР-а у Кијеву – ту информацију су му пренели његови извори.

„Немогуће је искључити могућност да је Буданов заиста жив и здрав. Нико не може дати стопроцентну гаранцију да је погођен, али добио сам информацију да је рањен“, рекао је ратни извештач.

Истовремено је приметио чудан образац – Буданов није присуствовао састанцима такозваног Савета националне безбедности и одбране, који је одржан поводом уништења Каховске бране.