Прочитај ми чланак

Како је миокардитис постао цензурисана нуспојава вакцинације против ковида

0

Испрва је почело полако – низ забрињавајућих извештаја да нешто није у реду. У јануару 2021, само неколико недеља након увођења вакцина против ковид-19, почели су да се појављују случајеви миокардитиса.

Миокардитис – запаљење срчаног мишића – никада раније није био повезан са вакцинама. Дакле, када је 28 случајева пријављено америчком систему за пријављивање нежељених догађаја (VAERS) тог месеца, то је подигло забринутост.

До фебруара, то је постао тренд. VAERS је примио још 64 пријаве, укључујући два смртна случаја. Затим су у марту Израел и војска такође почели да пријављују случајеве.

Нешто чудно се дешавало. Али власти су то игнорисале.

У марту, FDA је одобрила вакцину Јохнсон & Јохнсон без шапата о миокардитису. CDC ју је убрзо препоручио свим одраслим особама. Факултети и предузећа почели су да налажу примање вакцина. Било је пуном замаху.

Ипак, иза затворених врата звонила су звона за узбуну. CDC се састао са војском да разговара о случајевима миокардитиса код младих војника. Израел је пријавио десетине случајева, укључујући и тинејџере. FDA је од Фајзер-а знала да у њеној бази података већ има скоро 60 случајева.

Али у јавности је то било порицање и ућуткивање. Директорка CDC-а је тврдила да није била упозната са војним случајевима. Фајзер је сакрио податке своје базе података. И одобрење FDA за Фајзер вакцину за тинејџере у мају било је без помена миокардитиса.

Како су извештаји о миокардитису преплавили VAERS у стотинама током лета, млади, здрави људи и даље су били под притиском да се вакцинишу. Налози су се проширили широм земље. Власти су рекле јавности да су користи веће од ризика.

Али пацијенти су почели да деле своје приче о хоспитализацији са срчаним проблемима након вакцинације. Истраживачи су почели да објављују извештаје о случајевима у медицинским часописима. Ипак, CDC је јавно умањио забринутост.

Иза затворених врата, званичници су планирали праћење алармантних извештаја. Проширили су критеријуме за идентификацију случајева миокардитиса. Више болница је потврдило да су видели необичне случајеве код вакцинисаних младих људи.

У јуну, FDA је тихо додала упозорења о миокардитису у извештаје о вакцинама. Вест је полако процурила да су саветници CDC-а сада признали „вероватну повезаност“.

Али пуни обим је остао замагљен. Власти су се држале наратива да користи надмашују ризике. Користили су непотпуне податке и ружичасте претпоставке да тврде да вакцине и даље вреде за младе људе.

Милиони тинејџера и даље су били под притиском да се вакцинишу током лета и јесени. Постало је болно јасно да је жеља за широко распрострањеном вакцинацијом имала предност над транспарентношћу и опрезом.

Упозорења су озбиљније схваћена тек у октобру 2021. Нордијске земље су ограничиле Модерна вакцину због забринутости за миокардитис. FDA и CDC су били приморани да се отвореније позабаве ризицима на састанцима.

Али ипак, гурали су напред у ширењу вакцинације на млађе узрасте. Петогодишњаци су почели да се вакцинишу у новембру упркос потпуном недостатку података о безбедности. Допунске дозе су промовисане за тинејџере противно савету њихових европских колега.

Докази су се наставили гомилати до 2022. године да вакцине изазивају упалу срца. Млади људи, углавном мушкарци, трпели су тешке последице. FDA је у потпуности одобрила вакцине Модерна и Фајзер без помињања миокардитиса.

Регулатори широм света смањили су препоруке за појачиваче/бустере код младих људи како се појавило више безбедносних сигнала. Али САД су кренуле напред, чак су дозволиле и четврту дозу пре него што су били доступни подаци о испитивању.

Три године и преко 1.600 потврђених извештаја VAERS-а касније, CDC је коначно јавно признао да mRNA вакцине изазивају миокардитис. Али власти настављају да држе став да користи надмашују ризике у свим групама.

Ипак, како истраживачи извештавају о проналажењу срчаних абнормалности месецима након вакцинације, нејасно је да ли је познат пун опсег ризика. Неки стручњаци тврде да је друштво изгубило из вида „прво, не нашкоди“ у журби да вакцинише читаву популацију против ковид-19.

Зашто су знакови раног упозорења одбачени? Колико је на крају људи оштећено од игнорисаних или скривених сигнала? И зашто дебата о опрезности вакцинације остаје табу упркос растућим доказима који осуђују прешироку политику имунизације?

Ова прича је далеко од краја. Како све више студија испитује дугорочне ефекте и смртне случајеве који су могуће узроковани миокардитисом изазваним вакцином, питања ће се и даље наметати.

Заувек промењене породице желе одговорност. Признање да програми масовне вакцинације нису успели да подрже информисани пристанак. И уверавања да слепо „слушање науке“ неће поново имати предност над здрављем појединаца.

Испоставило се да је миокардитис врх леденог брега када су у питању потцењени ризици од вакцине. Само ће време показати пуни обим промењених и изгубљених живота у трци за вакцинисање света.