Прочитај ми чланак

Како Си-Ен-Ен извештава о покрету „QAnon“: Теорије завере које вам трују живот

0

У малом граду на северу Немачке, локални јахт клуб више није оно што је био. Многи од чланова, углавном средовечни мушкарци, увучени су у теорије завере покрета "QAnon" - да је коронавирус подвала коју су смислиле тајне елите и да ће председник Доналд Трамп спасити свет од махинација "дубоке државе".

Прихватили су и друге делове идеологије QAnona у Немачкој. Ту спада и истицање заставе предратног Немачког рајха, која је популарна међу неонацистима, и лажно уверење да је немачка канцеларка Ангела Меркел некада била шпијун Службе безбедности Источне Немачке, па ће зато ускоро бити ухапшена.

Овакве теорије, и њима сличне, током године брзо су се прошириле друштвеним мрежама.

Због тога је Фацебоок одлучио да предузме драстичне мере за сузбијање утицаја „QAnona“ на својој платформи, па је недавно најављено да ће се уклањати све Фацебоок странице, групе и Инстаграм налози организације „QAnona“, чак и ако не садрже насилни садржај.

Син једног од чланова „QAnona“, који је желео да остане анониман, рекао је за ЦНН да његов отац сада верује да је пандемија коронавируса сплетка, али и да би могао да се „увуче у још чудније теорије завере“.

Он је објаснио да су, у једном тренутку, чланови јахт клуба „развили“ заставу неонацистичког покрета Рајхсбургер, чији следбеници негирају Холокауст, и продружили се“QAnona“ организацији. Били су и на берлинском протесту против карантина у августу.

Иначе, организација „QAnon“ је почела са радом у САД. У октобру 2017. године, анонимни корисник који се назива Q, објавио је на 4цхан-у серију загонетних порука. Те поруке су постале познате као „Q Дропс“, а када се дешифрују, приказују разноразне теорије завере.

„Као паразит“

Виктор, младић из Русије који није желео да користи своје право име, био је једна од раних QАнон присталица. Када је имао око 20 година, живео је у Немачкој, и наишао је на „ПиззаГате“, теорију завере која је тврдила да је једна пицерија у Вашингтону заправо параван за трговину деце који води Хилари Клинтон.

Неки би феномен „QAnona“ могли да одбаце само као онлајн параноју неке небитне групе људи, али и те како има стварне последице. Тако је, на пример, 2016. године један младић из Северне Каролине испалио три хица у ову пицерију која је била наводни центар PizzaGate завере.

„Не знам како сам се увукао у све то“, рекао је он, наводећи да је PizzaGate био само почетак. За час је упао у „зечју рупу“ тероија завера, развијајући нетрпељивост према феминистичким, либералним и ЛГБТQ активистима.

Виктор каже да, шро је више био увучен у QАnon, то је више био бесан.

„То вам трује свакодневни живот до те мере да више не можете да одржавате здраве односе са људима. Завере вам полако замењују личност. Као паразит су на вама, само о томе размишљате“, објаснио је Виктор.

Велике технолошке компаније и друштвене мреже, упркос свим напорима, и даље имају много проблема са сузбијањем теорија завера. Таман када се једна „угаси“, неколико нових се појави, а шире се брзином шумског пожара, сварајући тако потенцијалну опасност чак и по људске животе.