Прочитај ми чланак

Кадровски проблеми Украјине: Војници све старији, животни век све краћи

0

На почетку сукоба, просечна старост украјинских војника била је између 30 и 35 година. Сада је 43, наводи магазин "Тајм"

Војници у Украјини постају све старији како се сукоб са Русијом продужава. Магазин „Тајм“ наводи да је просечна старост војника у земљи тренутно око 43 године.

Тај просек је већи за скоро 10 година у односу на март 2022, месец дана након почетка Специјалне војне операције, када је просечна старост украјинског војника била између 30 и 35 година.

„Они су сада средовечни мушкарци и нису толико доброг здравља“, рекао је за „Тајм“ блиски помоћник украјинског председника Владимира Зеленског.

Украјина не саопштава број погинулих или рањених међу својим војницима, али западни званичници су у августу рекли да се укупан број жртава (убијених и повређених) приближава бројци од 500.000, наводи „Бизнис инсајдер“.

Како се сукоб одуговлачи, кадровски проблеми постају већи и тежи од евентуалног прекида дотока западне помоћи, чега се Кијев највише боји. Чак и када би САД дале Украјини све оружје које су обећале, рекао је за „Тајм“ један сарадник Зеленског, Украјина једноставно „нема људе да га користе“.

На почетку сукоба, регрута је било у изобиљу, људи су се добровољно јављали у војску, а масовна мобилизација је забранила скоро свим мушкарцима између 18 и 60 година да напусте земљу рано повећала број војника. После 20 месеци сукоба, добровољаца је све мање, а војно способни мушкарци све чешће беже из земље.

Украјина је такође једна од најстаријих земаља на свету са једном од четири особе старије од 60 година.