Прочитај ми чланак

КАД СЕ ХАОС ОКРЕНЕ ПРОТИВ ГОСПОДАРА:Ево зашто је Русија забринута због кризе у САД

0

Русија је гајила велике наде када је Трамп изабран за председника, пошто су односи Москве и Вашингтона за време председника Барака Обаме пали на ниво из времена Хладног рата

Кремљ је све више незадовољан што је Русија у центру политичке буре у САД, која прети да смени председика Доналда Трампа и која га спречава да прави договоре с Москвом, оценио је Блумберг.

„Док Вашингтон бруји о могућем опозиву пошто је специјални саветник именован да истражи наводне везе Трамповог изборног штаба и Русије, званичници у Москви су забринути да ће тај тајкун који је постао политичар бити толико обузет политичком кризом код куће, да неће имати шансу да направи нормалан радни однос с руским председником Владимиром Путином“, пише америчка агенција.

Неименовани званичник Кремља оценио је да изгледа да је америчка опсесија Русијом „отела“ Трампово председавање САД. Четири месеца после изборне победе која је еуфорично дочекана у Москви, „његова судбина изгледа све несигурнија“ политичарима у Кремљу, изјавиле су друге две особе упознате са ситуацијом, које нису желеле да им се објаве имена.

Блумберг оцењује да наставак јавног незадовољства због наводног мешања Русије у изборе за америчког председника, онемогућава Кремљу постизање било каквог договора са САД о кључним проблемима, као што је сиријски рат или укидање санкција због сукоба у Украјини.

„Нада се полако гаси“, изјавио је Фјодор Лукјанов, који је на челу Савета за спољну и одбрамбену политику, саветодавног тела Кремља. По његовој оцени, биће „потпуно немогуће“ направити било какав договор ако Трамп буде опозван и ако га замени потпредседник САД Мајк Пенс, који је „веома конзервативан и прилично агресиван“ према Русији.

Путин, који се прво шалио на рачун „политичке шизофреније“ у Вашингтону, касније је рекао да су их догадјаји у САД исправа засмејавали, али да „данас нису само тужни, него су и забринути“.

Андреј Кортунов, директор Савета за међународне односе, истраживачке групе коју је основао Кремљ, изјавио је да, имајући у виду тешку позицију у којој је Трамп, нема смисла настављати озбиљан дијалог.

Кортунов је рекао да се страх од опозива Трампа повећава и да у Москви има људи који ту могућност схватају озбиљно. У Русији јача осећај да су Трампови противници у политичком естаблишменту одлучни да га смене, изјавио је бивши званичник Кремља Олег Морозов који је сада у одбору горњег дома парламента за међународне послове. „Рат против њега ће се наставити до последњег метка“, рекао је Морозов.

Русија је гајила велике наде када је Трамп изабран за председника, пошто су односи Москве и Вашингтона за време председника Барака Обаме пали на ниво из времена Хладног рата. Трамп је током председничке кампање хвалио Путина, сугеришући да ће можда укинути америчке санкције уведене против Русије због анексије Крима и рата у Украјини. Путин и Трамп би се први пут могли састати на самиту Групе 20 најразвијенијих земаља у Немачкој 7. и 8. јула.