Прочитај ми чланак

Још три године? Помера се старосна граница за пензију

0

Француски председник Емануел Макрон наставиће са обећаном реформом државног пензионог система, а влада ће израдити предлог закона до Божића.

Он је најавио да ће разговори са политичким партијама и синдикатима о том закону почети већ следеће недеље, а да је план да се скупштинско гласање одржи почетком 2023. и да реформа ступи на снагу у јулу, преноси Ројтерс.“Емануел Макрон је поставио оквир за прогресивно подизање старосне границе за одлазак у пензију, како би се уравнотежио пензиони систем и буџет“, рекао је француски министар телевизији ЛЦИ.

Премијерка Елизабет Борн саопштила је да би реформа могла да доведе до померања старосне границе за пензионисање за три године, односно са 62 на 65 година до 2031. године.

Ево шта је потребно да бисте добили немачку пензију од 2.000 евра

Реформа скупог и компликованог пензионог система у Француској била је кључна тачка Макронове изборне платформе, када је први пут дошао на власт 2017. године, наводи британска агенција.

Макрон је тада навео да ће нови систем, који треба да обједини 42 пензијска режима у јединствен, бити праведнији.

Ови планови наишли су у том тренутку на неодобравање синдиката и изазвали су вишенедељне протесте и радничке штрајкове, а одлука о њиховом одлагању донета је почетком 2020. због пандемије корона вируса, преноси Ројтерс.