Прочитај ми чланак

Још једна земља ЕУ оштро реагује:Забрана бензинаца и дизелаша нема никаквог смисла

0

Италија је још једна земља која се јасно изјаснила против иницијативе Европске уније да забрани продају возила на бензин и дизел од 2035. године.

Италија и њена аутоиндустрија нису спремне за тектонске промене које су потребне да би се омогућило предложено увођење забране продаје аутомобила на фосилна горива, које би у Европи требало да се деси 2035. године.

Маттео Салвини, потпредседник владе и министар инфраструктуре, изјавио је да забрана нема „економског, еколошког или друштвеног смисла”. Салвини, познат по анти-ЕУ ставовима сматра да оваква политика ЕУ не помаже екологији називајући је „псеудо-еколошким фундаментализмом“.

-Ризик је псеудо-еколошки фундаментализам који не помаже екологији, већ оставља десетине хиљада радника без посла, рекао је Салвини.

Блоомберг пише да се Салвини осврнуо и на планове ЕУ за увођење Еуро7 норме до 2025, којој је циљ да смањи количину емисију ЦО2 за додатних 25 одсто. Исто мишљење дели Царлос Таварес, извршни директор Стеллантиса, који каже да ће додатни корак успорити прелазак индустрије на електрификацију.

Италија је заједно с још неколико европских земаља створила коалицију која је предложила да се забрана продаје нових возила на фосилна горива одложи за 2040. годину.

Притом је још 2021. године кренула да лобира да се малосеријски произвођачи аутомобила изузму из забране. Такође, Салвини предлаже да се о свему одлучи на референдуму, наводи Индеx.хр.