Прочитај ми чланак

Још 50 тела пронађено у избегличком кампу Џабалија у северној Гази

0

Укупан број тела пронађених после 20 дана боравка израелских трупа у кампу достигао је 120, а најмање 20 убијених су деца

Након израелске офанзиве у северном Појасу Газе, спасиоци су открили тела још 50 мртвих у избегличком кампу Џабалија, преноси агенција ВАФА.

Укупан број тела пронађених после 20 дана боравка израелских трупа у кампу достигао је 120, а најмање 20 убијених су деца.

Напомиње се да се наставља потрага за „десетинама“ несталих.

Израел је у мају заузео прелаз Рафа, током офанзиве дуж јужног дела Газе, што је наљутило Египат који је поручио да ће престати да сарађује са Израелом по питању кључне руте за помоћ која пристиже у Појас, као и руте за евакуацију из Газе.

Локалне здравствене власти саопштиле су да је укупан број убијених у палестинском региону од последица напада израелске војске од 7. октобра 2023. године премашио 36.400, а 82.600 је повређено.

Џабалију је Израел неколико пута погодио током сукоба. Тако је 31. октобра 2023. Министарство здравља енклаве саопштило да је у нападу на камп више од 100 људи убијено, а 150 повређено.

Израелска страна је потврдила напад, а војни потпуковник Ричард Хехт назвао је цивилне жртве „ратном трагедијом“.

Портпарол војске одбране Џонатан Конкрикус рекао је да је ИДФ узео у обзир све факторе пре него што је извео напад и упозорио становнике да напусте то подручје.