Прочитај ми чланак

Јапан: Ево како Европа заобилази сопствене санкције и купује руску нафту

0

Европа купује руску нафту са попустом преко азијских земаља, заобилазећи сопствене санкције. Ово је изјавио представник јапанске корпорације за енергетику, метале и минерале „JOGMEC“, Такајуки Ногами.

„Треће земље купују јефтину сирову нафту од Русије, прерађују је и преусмеравају у Европу, остварујући добар профит“, рекао је Такајуки Ногами за јапанске новине „Нихон Кеизаи“. Он је нагласио, да је тешко само прерадом нафте за кратко време повећати обим извоза.

Лист је објавио, да су Азија и Блиски исток у 2023. години повећали обим прераде сирове нафте за 7%. На пример, Индија, која је повећала продају нафте у Европу, повећала је увоз нафте и нафтних деривата из Русије за 90%. Кина је почела да купује више нафте за 20%. Истовремено, капацитет прераде у Европи се смањује.

Земље ЕУ су увеле горњу границу цене нафте из Русије у децембру 2022., на 60 долара по барелу. Европска комисија је напоменула, да ће се горња граница цена нафте из Русије мењати у зависности од економске ситуације у свету.

Руски министар енергетике Николај Шулгинов, је 28. марта 2023-ће рекао, да је Русија преусмерила сав извоз у Азију, Африку, Латинску Америку и Блиски исток. Претходно је ова количина нафте послата у Европу.