Прочитај ми чланак

Ј. Кореја вакцинисала скоро 90% ст. а јуче оборила све рекорде оболелих и УМРЛИХ

0

Не само да ова земља има једну од највиших стопа вакцинације на свету, већ је и становништво Јужне Кореје једно од најбустеризованијих. Ипак, SARS-CoV-2, вирус, дивља на рекордним нивоима што доводи до рекордних смртних случајева.

Америчке здравствене власти саветовале су Американце да не путују у Јужну Кореју због овог смртоносног пораста. Да ли Омикрон варијанта избегава антитела изазвана вакцином? Прошлог месеца власти у овој земљи започеле су са давањем четврте дозе која чини се не ради баш ништа добро.

Нација, упркос високој стопи вакцинације, сада доживљава најгори пораст од почетка пандемије. Са преко 400.000 случајева дневно на основу седмодневног просека и рекордних смртних случајева.

Према корејској влади , нови случајеви, хоспитализације и смртни случајеви сада су знатно изнад рекордних у односу на било који период током пандемије. Најновије озбиљне невоље започеле су у децембру 2021. године, када је први талас имунитета на вакцину ослабио и Кореја је до новембра почела са укидањем строгих ограничења ковид-19 према новој политици под називом „Живети с ковид-19“.

До децембра, највећи кластер инфекција био је у највећем националном граду Сеулу, граду који има више од 10 милиона становника .

Према подацима јужнокорејске владе, нација је забележила укупно 9,3 милиона случајева и 12.428 смртних случајева. Оно што је узнемирујуће је велики број случајева и смртних случајева који се сада дешавају откако је отпочето давање прве бустер и друге бустер дозе.

Табела у наставку приказује број нових случајева према подацима Репозиторијума података ковид-19 Центра за системске науке и инжењерство (CSSE) на Универзитету Џон Хопкинс.

Имајте на уму да су званични корејски подаци били нешто виши током прошле недеље, јер су само 17. марта забележили преко 600.000 случајева .

Из овога се јасно види да је у Јужној Корени фамозни Омикрон надјачао вакцину и то ону која се највише давала у овој земљи а то је вакцина произвођача Фајзер.

Неки од критичара вакцине против ковид-19, попут белгијског вирусолога и бившег произвођача вакцина Greert Vanden Bossche, сугеришу да ће наставак масовне вакцинације само потиснути еволуцијски капацитет шиљастог протеина SARS-Cov-2 даље од верзије омикрона.

Светске здравствене власти одлучиле су да наставе са вакцинацијом и са допунском вакцином и након након прве допунске вакцине. До фебруара 2022., Кореја је започела са давањем четврте, бустер дозе.

Наравно, нису спроведене студије о утицају четири дозе било које вакцине против ковид-19 на људе у периоду краћем од 1,5 године. Дакле, борба против ковид-19 представља експеримент у стварном свету.

У Јужној Кореји, са две дозе вакцина, вакцинисано је чак 87% становништва док је фамозну бустер дозу примило чак 69% становништва и упркос томе јуче је забележено никад већи број оболелих, 209.000.