Прочитај ми чланак

Извор открива: Анкара и Москва разговарају о преласку на националне валуте

0

Турска и Русија почеле су активне разговоре о проширењу области, за прелазак на националне валуте у међусобним плаћањима, рекао је за руске медије извор у администрацији Реџепа Тајипа Ердогана.

„Са руским партнерима сада активно разговарамо о областима у којима можемо да пређемо на националне валуте. Знате да је процес почео у енергетском сектору, у нашој интеракцији око куповине гаса.

Економски односи две земље се развијају у свим областима, и сходно томе спроводимо упутства наших лидера који су указали на ефикасност овог корака. Процес неће бити лак, али је најважније да постоји политичка воља и конкретни задаци“, рекао је саговорник агенције.

Председник Владимир Путин је почетком септембра, после преговора са турским лидером, најавио наставак тренда коришћења националних валута у плаћањима између две земље, и смањење удела плаћања у доларима и еврима. Ердоган је указао и на значај преласка на рубље и лире у билатералној сарадњи.

Како је објавио лист „Аyдıнлıк“, турски бизнис повећава трговинске операције преко руских компанија за е-трговину, вршећи плаћања у рубљама- током седам месеци ове године исплате за извоз у вредности од 428,8 милиона долара извршене су у рубљама.

Према писању медија, до почетка септембра укупан извоз Турске у Русију износио је 7,465 милијарди долара. Увоз у истом периоду достигао је 31,804 милијарде долара. Русија је једна од три земље са којима Турска има највећи обим спољнотрговинске размене.