Прочитај ми чланак

Израелски тенкови стигли до центра Рафе

0

Операција се наставља упркос томе што је Међународни суд правде наредио Израелу да прекине своје активности у Рафи

Израелске одбрамбене снаге наставиле су операцију у Рафи, а како преносе медији, израелски тенкови су сада стигли до центра тог палестинског града.

Оклопна возила су се могла видети у близини џамије Ал Авда пренео је Ројтерс.

Акције ИДФ-а у Рафи изазвале су широку осуду након што је у недељу у ваздушном нападу на градско насеље Тел Ал-Султан убијено најмање 45 палестинских избеглица.

Израел је првобитно рекао да је напад био прецизан са намером да се убију високи официри милитантне групе Хамас, а затим су саопштили да је „смрт цивила трагична грешка“ коју ће истражити. 

Током ноћи су на палестински град изведени нови напади, рекли су становници Ројтерсу.

Подсећамо, Рафа је од напада Хамаса у октобру и израелске одмазде служила као уточиште за људе расељене из целог Појаса Газе.

Израелска влада тврди да је у Рафи била неопходна копнена операција како би се елиминисао Хамас. Наставила је са својим плановима упркос забринутости међународне заједнице, укључујући и њиховог кључног савезника САД, да би то могло да доведе до масовних цивилних жртава.

Операција се наставља упркос томе што је Међународни суд правде наредио Израелу да прекине своје активности у Рафи у петак.

Правосудно тело УН саопштило је да израелске тврдње да предузима одговарајуће мере за ублажавање штете по цивиле „нису убедљиве“.

Министарство здравља у Гази тврди да је у палестинској енклави убијено више од 36.000 људи због израелске офанзиве.