Прочитај ми чланак

Израел спрема одговор на напад: Мете у Техерану?!

0

Израелски премијер Бењамин Нетањаху наредио је Израелским одбрамбеним снагама да размотре опције за циљеве у Ирану као одговор на недавни ирански напад.

Циљ напада је да пошаље сигнал Ирану, али да не доведе до губитка живота, па су међу опцијама разматране мете у Техерану или сајбер напад, према извору који цитира Вашингтон пост, преносе РИА новости.

Израелски ратни кабинет је одржао састанак у понедељак како би расправљао о одговору на незапамћени ирански ваздушни напад. Нетањаху је тражио од Израелских одбрамбених снага да представе опције за напад.

Израел тражи опције које ће послати сигнал, али неће резултирати губицима живота. Разматра се могућност напада на објекат у Техерану или сајбер напад, како наводи Вашингтон пост.

Према америчком листу, Израел разматра одговор на недавни ирански напад с обзиром на жељу да не разљути међународне савезнике и да не угрози могућност изградње савеза против Техерана.

Извори из ратног кабинета истичу да савезници преферирају суздржан одговор како би се наставила сарадња, посебно након претходних успеха. Ипак, наглашава се важност одговора како би се послала порука свима који би могли да нанесе штету Израелу.

Постојале су жустре дебате у израелском војном кабинету око природе и времена одговора на ирански напад, разматрајући војне и дипломатске опције за изолацију Ирана на међународној сцени. Премијер Израела је наводно одуговлачио с доношењем одлуке.

Министар одбране, Бени Ганц, најавио је намеру Тел Авива да формира регионалну коалицију против иранске претње, уз обећање одговора на напад у правом тренутку и на одговарајући начин.

Очекује се да ће израелска влада ускоро донети одлуке о даљим корацима.