Прочитај ми чланак

ИЗРАЕЛ: Протест у Тел Авиву, народ се не склања са улица трећи дан (ВИДЕО)

0

Протест у Тел Авиву практично није прекинут од недеље увече, када су противници режима истрчали масовно на улице, пошто је Нетанјаху сменио министра одбране, који је тражио одлагање спорне правосудне реформе.

Израелци који се противе Нетањахуовом режиму не прекидају демонстрације у Тел Авиву.

Запослени у Јавном сектору (буџет) су такође у штрајку.

Народ у Тел Авиву блокира аутопут док га полиција не склони шок бомбама, сузавцем и воденим топовима. Повремено се сукобљавају са присталицама режима (као синоћ) и батинашима који долазе у луксузним џиповима да помогну у растеривању масе демонстраната.

Иако је Нетањаху јавно обећао јуче да ће одложити спорни закон, који је био повод за масовне протесте широм Израела, јутрос је опозициони посланик открио да је његова влада послала предлог тог закона Скупштини и да покушава да га изгласа у тајности.

Данас је и амерички председник Јозеф Бајден коментарисао масовне протесте против Нетањахуовог режима. Он га је и звао телефоном пре недељу дана и предложио да мало одложи закон због незадовољства народа.

„Као и све велике присталице Израела, веома сам забринут због овога што се дешава. Не може више овако да се настави и то сам јасно рекао. Нетањаху неће бити позван у Белу кућу у скорије време“, без устезања је Бајден саопштио новинарима кога криви за хаос у земљи и велико незадовољство народа.