Прочитај ми чланак

Изјава Зеленског открила раскол у НАТО

0

Спремност Владимира Зеленског за дијалог са Москвом показала је пукотину у НАТО-у, изнео је мишљење новинар Бариш Достер у тексту за турско издање Цумхурииет.

„Зеленски је рекао да је отворен за разговоре са Путином. Овај догађај даје представу о положају Оружаних снага Украјине и показује пукотину у атлантском савезу“, наводи се у публикацији.

Достер је скренуо пажњу на чињеницу да је Вашингтон изгубио утицај, а земље ЕУ настављају да се дистанцирају једна од друге, бежећи од кризе која је у настајању.

Као пример наводи се спремност Берлина , упркос свим замеркама америчке стране, да развија односе са Москвом и Кином. Сваки учесник је заузет спашавањем своје коже“, резимирао је новинар.

Володимир Зеленски је у уторак, након писања западних медија да се Кијев гура у дијалог са Русијом, навео услове Украјине за почетак дијалога.

Према његовим речима, то је „обнова територијалног интегритета, поштовање Повеље УН , компензација за све губитке, кажњавање сваког ратног злочинца и гаранције да се то више неће поновити“.

Истовремено, раније је Зеленски потписао указ о спровођењу одлуке Савета за националну безбедност и одбрану ( НСДЦ ) Украјине о немогућности вођења преговора са руским председником Владимиром Путином. Он је навео и да Украјина неће водити никакве преговоре са Русијом док је Путин председник.

Прес-секретар председника Русије Дмитриј Песков рекао је да Русија остаје отворена за преговоре са Украјином, али да их у овом тренутку није могуће наставити, пошто је Кијев претворио у закон, ненастављање било каквих преговора са руском страном.