ИЗГЛАСАНО: Русија се враћа у Савет Европе, „Као зомбији, прве ноћи отворили …“

0

Русија је добила подршку Парламентарне Скупштине Савета Европе (ПС СЕ) да се након неколико година врати у то тело, јавља "Дојче веле". Украјина негодује.

Москви су пре пет година суспендована гласачка права због анексије Кримског полуострва.

© Sputnik / Vladimir Fedorenko

Парламентарна скупштина Савета Европе позвала је руску делегацију да учествује у јунском заседању. Резолуција тим поводом је била усвојена касно синоц́, након девет сати дискусије.

„Право чланова да гласају, да говоре и буду представљени у скупштини и њеним органима не могу бити суспендована нити поништена у контексту оспоравања или ревидирања овлашц́ења“, наводи се у тексту документа.

Како се наглашава, „основна права не могу бити ни на који начин санкционирана“. Ипак, као и пре, остаје могуц́ност оспоравања овлашц́ења делегације.

Савет Европе саопштио је у понедељак да је ПС СЕ потврдила права члановима „да гласају, говоре и да буду заступљени у скупштини и њеним телима“. Скупштина је то изгласала са 118 гласова за и 62 против, а десеторо је било уздржано.

Како се наглашава, украјинска, британска, грузијска делегација су послали 222 амандмана на резолуцију, од којих је само један био усвојен, јавља „Спутњик“.

Руска делегација је вец́ стигла у Стразбург и поднела захтев за потврду својих овлашц́ења у скупштини.

На исход гласања реаговао је председник украјинске делегације у ПС СЕ Владимир Арјев.

„118 за, 62 против. ПС СЕ у стању зомбија, је прве ноц́и отворио врата агресору. Сутра се битка наставља. За санкције које су и даље могућа опција. Срамота“, написао је Арјев на Фејсбуку.

ПССЕ је један од органа Савета Европе и у њему седе делегације парламената 47 држава чланица. Она нема моћ да даје обавезујуће налоге али може да даје препоруке и да од националних влада захтева да положе рачуне о људским правим правима и демократији.

Парламентарна Скупштина Савета Европе је 2014. реаговала на руско припајање Крима и подршку Москве проруским сепаратистима на истоку Украјине, тако што су руској делегацији у Савету Европе (СЕ) ускратили право гласа, ускратили право њеним члановима да буду на челу комитета СЕ, учествују у телима која одлучују и посматрачким мисијама до краја године.

Године 2015. ПС СЕ је два пута разматрала питање врац́ања овлашц́ења руској делегацији, али су се тада санкције само пооштравале.

Као одговор на то, делегација је изјавила да одбија да ради у таквим условима и 2016—2018. није слала захтев за потврду мандата због антируског расположења. Руска страна је такође предложила да се у прописе Скупштине унесу одредбе да нико нема права да одузима мандате националним делегацијама.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!