Прочитај ми чланак

ИЗБОРИ за ЕУ ПАРЛАМЕНТ: Велики скок патриотских и зелених партија

0

Завршено је тродневно гласање на изборима за Европски парламент. Излазне анкете показују значајан раст патриотских, зелених и евроскептичних странака, док су про-еу центристичке странке претрепеле снажан ударац.

Две највеће групације у Европском парламенту, Европска народна партија и Социјалдемократе, иако су изгубиле одређен број мандата, и даље остају најбројније у ЕП.  Ове две групације су спале са 221 и 191 из 2014. године на 179 и 150.

Предвиђени раст патриотских странака широм Уније у великој мери се и остварио. У Француској, Национално окупљање Марин Ле Пен освојила је око 24 одсто гласова, чиме је потукла странку председника државе Емануела Макрона, која би могла да освоји 22 одсто гласова.

Евроскептична Брегзит странка Најџела Фараж је пред великом победом у Великој Британији, са освојених 30 одсто гласова, што је 20 одсто више од Конзервативаца.

У Мађарској, странка Виктора Орбана обезбедила је сигурну победу, са подршком од 52 одсто.

Немачка владајућа коалиција претрпела је значајне губитке, јер су Хришћанске демократе (ЦДУ/СЦУ) и Социјалдемократе (СПД) освојиле 28,7 и 15,6 одсто гласова. Зелени су скочили на друго место са 21 одсто гласова, што је двоструко бољи резултат него на претходним изборима. Патриотска Алтернатива за Немачку заузела је четврто место, са 11 одсто, што је 4 одсто више него 2014. године.

​Аустријски патриоти су изгледа остали неогребани после политичких скандала који су довели до слома владајуће коалиције. Странка десног центра канцелара Себастијана Курца забележила је најбољи резултат у својој историји освојивши 34,9 одсто гласова.

Аустријски Социјалдемократе су на другом месту са 23,4 одсто, док је Слободарска партија Хајнца-Кристијана Штрахеа на трећем месту са 17,2 одсто.

У Пољској, владајућа странка Права и правде је на првом месту са 43,1 одсто гласова. 

Сигурну победу осигурала је и Социјалистичка партија шпанског премијера Педра Санчеса са 32 одсто гласова. Конзервативна Народна странка је на другом месту са 20 одсто, док је недавно формирана патриотска странка Вокс добила прва три представника у Парламенту ЕУ са подршком од 6,2 одсто.

Када је о Италији реч, Лига заменика премијера Матеа Салвинија победила је на изборима са 33,6 одсто гласова. Странка Пет звездица другог заменика премијера Луиђија Ди Маја освојила је 16,6 одсто, а испред ње се нашла странка левог центра Демократска партија, која је освојила 23,5 одсто гласова.

Овај резултат је велика победа Лиге, која је 2014. године освојила само 6,2 одсто, док је на националним изборима пропле године освојила 17 одсто.

Када је реч о Грчкој, социјалисти су изгубили своје позиције, јер је владајућа Сириза добила подршку 24 одсто гласача, док је водећа опозициона странка, патриотска Нова демократија освојила 33 одсто. Ово је пораз владајуће странке, па је премијер Алексис Ципрас најавио да ће од председника државе тражити да распише ванредне парламентарне изборе.

​Према последњим подацима, гласало је 50,5 одсто бирача, што је највећа излазност у последње две деценије.

Овогодишни европски избори са таквом излазношћу на територији целе ЕУ са Великом Британијом показали су промену тренда констатнтног пада излазности бирача у ЕУ.

„Ради се о скоку од осам одсто у односу на излазност из 2014. године. У питању је излазност која је највећа у последњих 20 година и представља први значајни скок у излазности од првих европских избора одржаних 1979. године“, изјавио је портпарол Европског парламета Жауме Дук.

Већа излазност показује да су грађани Европе „схватили да је ЕУ део њихове свакодневице и њихова будућност“, оценују у Бриселу.

ПАТРИОТЕ ЛИКУЈУ: На ЕУ изборима највише гласова однели Салвини, Ле Пен, Орбан …

Резултати избора показују да су две највеће групације у ЕП, народњаци и социјалисти, изгубиле одређени број мандата, јавља дописник РТС-а из Брисела Душан Гајић. Додаје да је то први пут да они заједно немају већину и да ће бити принуђени да нађу бар још једног коалиционог партнера. Либерали и Зелени су остварили напредак а евроскептична десница је остварила добар резултат али не као што се највљивало.

Према до сада пристиглим резултатима из 11 земља чланица и предизборним најавама из 17 држава чланица, 751 место у Европском парламенту могло би да буде подељено на следећи начин:

Европска народна партија би имала 173 места, Социјалдемократе 147, Алијанса либерала и демократе плус Макронова Република у покрету 102, Зелени 71, вропски конзервативци и реформисти 58, Европа нација и слобода (Салвинијева алијанса) 57, Европа слободе и директне демократије ( Покрет 5 звездица плус партија за Брегзит) 56, Европска уједињена левица/Нордијска зелена левица 42 .

Према првим пројекцијама у новом сазиву ЕП најјаче странке и даље биће Европска народна партија, Социјалдемократе и Алијанса либерала и демократа за Европу.

У Алијансу либерала и демократа за Европу би требало да уђу и посланици Макронове Републике у покрету.

Салвинијева партија на путу да освоји највише гласова

Непосредно након затварања бирачких места у Италији, објављени су резултати излазних анкета према којима крајње патриотска Лига Италије чији је лидер Матео Салвини на путу да освоји највише гласова, док се битка за друго место води између Покрета пет звездица и социјалиста.

https://twitter.com/matteosalvinimi/status/1132759347472338945

Уколико се ти резултати покажу као тачни, Салвинијева партија би могла да постане највећа парија у Европском парламенту. Конкуренција јој је тренутно странка Најџела Фаража.

Ципрас најавио ванредне изборе

Грчки премијер Алексис Ципрас највио је ванредне изборе у тој земљи након што је његова партија Сириза изгубила места на изборима за Европски парламент.

Према информацијама, он је предочио да „не може да игнорише резултате“, а избори ће бити одржани најраније 30. јуна.

Сириза, која је на власти у Грчкој од 2015. године, на овим европским изборима освојила је 23,9 одсто гласова. То је за нешто више од девет одсто мање у односу на водећу опозициону грчку партију Нову демократију која је освојила 33,3 одсто гласова бирача.

У Мађарској највише гласова за Орбана

Према прелиминарним резултатима, премијер Мађарске Виктор Оррбан освојио је убедљиву већину бирача, односно 52,14 одсто гласова.

Његов резултат је више него три пута већи него Демократске коалиције која је на другом месту са 16,26 одсто гласова.

ЛЕ ПЕН ПОТУКЛА МАКРОНА

Лидер ултра патриотске странке „Национално окупљање“ Марин Ле Пен освојила је данас у Француској највише места на изборима за Европски парламент и тиме победила чак и листу председника Емануела Макрона, показали су прелиминарни резултати.

Фараж оптимистичан

Лидер британске Брегзит партије вечерас је оптумистичан поводом крајњег резултата избора за Европски парламент.
– Изгледа добро. Не могу да претпоставим и не желим да предвиђам – рекао је Фараж поводом потенцијалног исхода гласања у Великој Британији, па додао да се нада да ће Радничка и Конзервативна партија, две главне странке те земље, да „имају ужасне резултате“.

„Национално окупљање“ је према првим пројекцијама резултата освојио око 24 одсто гласова, наспрам 22,5 колико их је освојила странка Емануела Макрона, преноси „Политико“.

Портал наводи да би, како се очекивало, „Национално окупљање“ требало да предводи националистичко-популистички талас широм Европе, за који се предвиђа да ће освојити чак трећину места у Европском парламенту.

ХРВАТСКА Лош резултат ХДЗ-а; мандат проусташама!

Обрађено је 97,85% бирачких мјеста:

ХДЗ: 22,73%
СДП: 18.64%
Суверенисти: 8,45%
Мислав Колакушић: 7,86%
Живи зид: 5,69%
Амстердамска коалиција: 5,28%

Четири мандата освајају ХДЗ и СДП; у Европском парламенту по једног посланика, има ће листа Мислава Колакушића, Хрватски суверенисти – странка која се заснива на проусташким вредностима, Живи зид и Амстердамска коалиција.

Занимљиво да Мислав Колакушић, који према излазним анкетама осваја мандат европосланика, нема свој изборни штаб нити је ноћас коментирасао резултате избора.

„Бирачи желе прогресивну и зелену Европу“

Предстаници европских Зелених задовољини су првим резулатима избора за Европски парламент који указују на значајан скок подршке њиховој опцији. Зелени би, судећи према првим прелиминарним резулатима, требало да имају значајну улогу у новом сазиву Европског парламета.

Један од кандидата Зелених за место председника Европске комисије, холандски посланик Бас Еикхаут каже да очекује сјајне резултате за Зелене: „Мислим да је јасно да су бирачи желели промену и да су гласали за другачију Европу. Мислим да желе прогресивну зелену Европу, за то су гласали и ми ћемо се за то борити“. Прва на листи кандидата Зелених Ска Келер оцењује да је боља излазност бирача знак праве демократије: „Одлично је што имамо већу излазност на изборима јер то је демократија, правити своје изборе за своју будућност и не дозволити да други одлучуји о вама“.

Према овим анкетама Неовисни за Хрватску и ХСП остају без мандата.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!