Прочитај ми чланак

Из Русије порука Украјини: Ово ће вам се догодити …

0

Кијевском режиму је потребан рат како би скренуо пажњу масе од сиромаштва које је све веће у земљи, казала је портпаролка руског МСП.

Кијевски режим је терористички и сасвим је јасно да ће они изводити терористичке нападе широм света, казала је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

„Нажалост, кијевски режим се неће смирити и спроводиће екстремистичке терористичке нападе широм света. Кијевски режим се никада неће променити. Видимо њихово право лице“, сигурна је Захарова.

Никакви трикови нити провокације англосаксонског политичког света неће утицати на циљеве и глобалне задатке које је пред собом поставило руководство Руске Федерације, нагласила је.

„Колико год Запад тежи да снабде кијевски режим оружјем како би нанео што више штете Русији, њихови напори су узалудни“, додала је.

Западне земље уопште нису забринуте за страдања Украјинаца и настављају да захтевају од Кијева да врати новац уложен у режим, додала је.

Она је на данашњем брифингу поменула да је украјински председник Владимир Зеленски изјавио да је спреман за „контранапад“, о чему украјински медији говоре већ шест месеци, а да је истовремено упозорио да ће погинути велики број украјинских војника.

Осврнула се на недавну изјаву немачког политиколога Волфганга Меркела, који је рекао да проблем Кијева није у наоружавању, тим пре што земља добија све више оружја, већ да ће Украјина остати без људи.

„Размислите о овим речима – ‘људи ће нестати’. Борити се до последњег Украјинца – то су прави планови Запада марионетског режима Зеленског“, поручила је.

Руска званичница је истакла да на ескалацију позивају и високи званичници ЕУ, на пример шефица Европске комисије Урсула фон дер Лајен која је недавно на Глобалном безбедносном форуму у Братислави говорила о потреби проширења испоруке артиљерије дугог домета и система наоружања Украјини.

Захарова се осврнула и на недавну реакцију луксембуршког премијера Гзавије Бетела, који је током другог самита Европске политичке заједнице у Молдавији гестикулирао украјинском председнику да је требало да ћути – кажу да је уморан од његовог брбљања.

„Такво је право ‘поштовање’ према функционерима кијевског режима, који обилазе свет и моле за новац, за који ће у будућности морати да плаћају нове генерације Украјинаца“, истакла је.

Кијевском режиму потребан рат како би скренуо пажњу грађана од све већег сиромаштва у земљи, навела је Захарова и додала да скоро сав кредитни новац иде за покривање војних трошкова, а одатле се значајан део краде.

„За лето је предвиђено да Врховна рада усвоји низ непопуларних закона усмерених против украјинског становништва и предузетништва. Планирано је нагло повећање тарифа за струју, гас, грејање, цене горива, смањење пореских олакшица за предузетнике. Услед тога се очекује још један пад курса гривне“, објаснила је Захарова и нагласила да Русија искрено саосећа са народом Украјине.

Како додаје, кијевски режим је одавно престао да брине о благостању сопственог становништва и да би лидер Украјине могао да спречи овај сукоб једноставним испуњавањем својих међународних обавеза.

„Међутим, очигледно је да они већ дуже време не раде у интересу свог становништва и своје земље која се контролише споља“, закључила је. Захарова је, приметила да западни руководиоци режима у Кијеву понекад отворено говоре о њиховим правим стратешким циљевима. Тако је пољски премијер Матеуш Моравјецки недавно рекао да догађаји у Украјини пружају шансу да се ЕУ прошири на географске границе Европе, указала је.

„Пољска ће у овом случају добити безбедност на границама, а Европа у целини – ‘вековни мир без руске претње’. Другим речима, Пољска настоји да украјинским рукама реши сопствене геополитичке задатке који се своде на уништење Русије као независне државе“, казала је.

Притом, Чланице Европске уније су и неке земље које се налазе ван географских граница Европе, истакла је.

Према њеним речима, украјински политичари, посебно бивши саветник украјинског председника Алексеј Арестович, откривају свој прави став према становницима Донбаса и Крима, планирају да организују масовни терор.

Цитирала је речи украјинског званичника који је рекао да ће онима који су сарађивали са Русима бити укинуто право гласања. Обећао је да ће применити новчане казне, хапшења, одузимање имовине, а у односу на цивиле ће, према његовим речима, да постоји „претпоставка кривице“, подсетила је Захарова.

Јасно је да такви планови нису својствени нормалној демократској, правној држави, већ окупаторима, освајачима и фашистима, што и јесте савремена кијевска власт.