Прочитај ми чланак

Италијански академик:Запад губи светски рат у Украјини,Руси ће да праве нову Јалта

0

Трећи светски рат је у току, а Запад може изгубити у сукобу са Русијом и њеним савезницима, или постићи Пирову победу, сматра стручњак за источну Европу и Украјину, италијански професор и академик Леонардо Дини.

Дини, који у Украјини живи већ две деценије, је у интервјуу за француски портал Атлантико дао веома детаљну анализу текућег руско-украјинског рата и односа снага у свету:

Ви сматрате да рат у Украјини носи семе Трећег светског рата, чак и да је он већ почео. Да ли смо то могли да избегнемо и да ли је заиста прекасно да га зауставимо?

Трећи светски рат је већ ту…, за оне који не желе да га игноришу. Папа већ годину дана о томе говори. Геополитичка реалност је већ таква. Украјина, како је историјски познајемо, несвесно постаје центар света: све главне земље планете данас су укључене, из разних разлога, у актуелну кризу.

Сада се поставља питање ко ће изаћи као победник из овог светског рата, са војне тачке гледишта. По мом мишљењу, ако се напади са супротне стране не избегну изненадном превентивном акцијом, НАТО, Америка и Европа парадоксално могу бити поражени или можда пре постићи Пирову победу. Кина, Русија, Кореја, Иран, Индија и Турска, ако се споје, завршиле би као победници а ми би имали „наопаку Јалтоу“.

У том случају, нови мултилатерални светски поредак би био у „четвртом светском рату одмазде“ против Запада. То би био свет који би диктирале и водиле диктатуре: руска, кинеска, корејска, иранска. Са друге стране, било би сасвим друга ствар када би из овог хибридног светског рата настао прави мултилатерални свет, предвођен стварним демократијама, као што су неке земље БРИЦС-а као што су Бразил, Јужна Африка, Индија, поред земаља попут Канаде, Аустралије и Јапана. У том случају, Г20 би могао да заузме место садашње Г7.

А ако победи западна коалиција?

Да би се избегао светски рат, било би неопходно пронаћи џентлменски споразум са Русијом, сличан споразумима између Регана и Горбачова. Можда би Трамп то могао да уради, додуше на ограничено време, ако би поново био изабран 2024. Било би неопходно да се ојача дијалог и савез Запад-Исток, али не постоји неопходан предуслов за демократско вођство у Русији …

Да ли је прекасно за преговоре са Русијом, знајући да су недавно, након папе Фрање, председници Бајден и Макрон сами указали на могућност наставка преговора?

Никад не реци никад. То доказују случајеви личности жељних дијалога, попут Абрамовича, Ердогана, Маска, Папе, Макрона, па чак и Бајдена у мањој мери као што сте споменули, не заборављајући јучерашњег израелског премијера Бенета и зашто не поново Бењамина Нетањахуа.

Са реалне тачке гледишта, склизнули смо – са свим последицама – у светски сукоб, као што је сам Путин изјавио у Давосу 2007. године, али знамо да се светски ратови ипак завршавају.Оно што је извесно јесте да ће Трећи светски рат редефинисати границе Европе, на дуги низ година, можда и на векове.

Пошто сте Италијан француског порекла, шта бисте предложили, да сте саветник Емануела Макрона или Ђорђе Мелони, за спас економије и мира?

Саветовао бих Макрона и Мелонија да покрену покушај нових „евроазијских споразума Минск 2“, посредовањем између најумеренијих и најуравнотеженијих представника власти који постоје у Европи, који би били послати као „амбасадори мира“ у Москву, дакле ефективни саговорници са Путином.

Да ли су западњаци у праву што одбијају дијалог са Москвом?

У овој фази су у праву, јер је дијалог, без повратка Украјини барем Херсона и региона Запорожја, немогућ. За Херсон се чини да је ствар готово на пола пута… Данас би се статус кво у Украјини материјализовао у ситуацији сличној Северној Осетији, у Грузији, или попут бескрајног спора на Кипру. Јасно је да чак и да припоји целу Украјину, Русија никада не би имала мир. Украјина би била нова Чеченија, више него „нова Русија“. С друге стране, верујем у покушаје Француске, једини конкретни и продуктивни покушају преговора до сада. Међутим, идеја о Ангели Меркел, као мировном изасланику УН за преговоре, могла би имати смисла.

Да не спомињемо нуклеарну апокалипсу или Трећи светски рат, како избећи економску катастрофу? Да ли мислите да је колапс западног система могућ с обзиром на тежину огромног америчког, европског, глобалног јавног и приватног дуга који се погоршао здравственом кризом као и енергетском кризом повезаном са ратом у Украјини?

Као што су ефекти санкција Русији преувеличани, на исти начин су преувеличани њихови ефекти на европску економију. Није тачно да ће Европа ући у катастрофалну кризу: могуће је рационализација струје и гаса. То смо већ искусили 1973. године, током нафтне кризе у арапским државама Залива, и били смо у стању да се суочимо са овим изазовом. Европа мора да се одрекне неких својих луксуза, привилегија и погодности ако не жели да се одрекне своје слободе и своје демократије у будућности. Ограничења ће бити неопходна, али то не значи општу катастрофу.

А шта је са војном компонентом?

Сједињене Државе су до сада већ продале више од трећине својих залиха противтенковских ракета „Џавелин“ Украјини, а потребно је три до четири године да се те резерве попуне. Исто важи и за ракете земља-ваздух Стингер. Поред тога, амерички Конгрес је више пута позивао на повећање војних издатака током година. А већ од 2018. у извештају Конгресног комитета за одбрану истиче се да САД ризикују да изгубе рат у сценарију директног сукоба са Русијом и Кином…

Исто важи и за НАТО, који би био у очигледној стратешкој кризи, ако би био укључен у сукобе по више од једног сценарија. Европа одавно није довољно заштићена: погледајте само скромну одбрану на Балтику и на источној страни алијансе, упркос недавним појачањима. Да не помињемо јужну страну, изложену Русима у Сирији и Либији и Средоземном мору које је постало Руско море а не више Маре Нострум.

Шта је са америчким или НАТО „ударом“ на руску флоту у циљу одмазде. као што су помињали амерички и западни званичници?

Могући конвенционални превентивни удар на руске бродове у Црном мору или Балтичком мору, у случају руског тактичког нуклеарног напада на Украјину, био би Перл Харбор 21. века, али на руској страни…што се тиче војних операција армија, америчких војника у Европи данас има само 75.000 на терену, наспрам 400.000 и више до 1989/91. Јединица Савезничке групе Сједињених Држава, НАТО има само 40.000 људи за снагама за брзу интервенцију, против скоро милион Руса уписаних и обучених и потенцијала од 25 милиона Руса који би могли бити регрутовани. у случају опште мобилизације…

Кинези и Корејци распоређују огромну војску: Кинези са три милиона војника међу два милиона активних, плус резервисти и паравојска, и имају скоро неограничен капацитет за мобилизацију, узимајући у обзир њихово становништво. Корејска војска може имати 1.200.000 активних и 600.000 резервиста.

Коначно, Иран има 575.000 активних и 350.000 резервиста. Затим ту су снаге Заједнице независних држава ЗНД и централноазијских земаља које су савезничке са Русима, затим друге земље савезничке са Русима у свету: Венецуела, Сомалија, Куба… и оне Азије и Африке, спремне да се ангажују, са Русима и Кинезима као покретачком снагом.

Чак и ако САД имају два милиона војника у активној служби у свету, НАТО је тек недавно са Столтенбергом, у јуну, одлучио (и у ком року?) да повећа број распоређених војника на 300.000, а затим да трансформише борбене групе у борбене бригаде. Још један тактички и стратешки проблем, НАТО такође жели да трансформише данашње „НАТО снаге за одговор“ у праву војску, можда агилнију и флексибилнију од источних гиганата, свеједно знајући да Руси имају савезника у сенци –– попут Индије, као и карту за игру попут амбивалентне Турске…

У војном смислу, мимо западне реторике, јасно је да је у пракси до сада премало и прекасно урађено на јачању Европе: превише је стављено на победничку улогу Украјине, али заборављамо да су чак и прави Козаци, 1600. године, нису могли да се ослободе од руске империје у настајању..

Дакле у случају правог и директног рата између НАТО-а и „Источне алијансе“ коју предводи Русија, било би хитно мобилисати резервисте у Европи и обучавати их са пре него што избијање могућег међуевропског рата постане лавина…