Прочитај ми чланак

Истражни комитет покренуо кривични поступак за напад у Севастопољу

0

Напомиње се да је главно истражно одељење Истражног комитета Русије отворило кривични предмет по члану 205 Кривичног закона Русије

Истражни комитет Русије отворио је кривични поступак за тероризам након удара украјинске војске на Севастопољ, у којем су погинуле три особе, међу којима двоје деце.

Сутра је проглашен дан жалости у Севастопољу.

Напомиње се да је главно истражно одељење Истражног комитета Русије отворило кривични предмет по члану 205 Кривичног закона Русије (терористички чин) поводом напада Оружаних снага Украјине на Севастопољ.

Раније је званична представница руског Министарства спољних послова Марија Захарова рекла да ће руске дипломате тражити одговор међународних организација за погибију цивила у Севастопољу.

Број повређених порастао је на 124, међу којима је и 27 деце, од којих је пет у тешком стању.

Међу убијенима је и деветогодишња ћерка заменика градоначелника Магадана Олега Аверјанова.

„Цео здравствени систем је мобилисан, лекари и медицинско особље су ангажовани. Операционе сале су у функцији. Жртвама је пружена сва неопходна медицинска нега“, написао је он на Телеграму гувернер Севастопоља Михаил Развозжајев.

Развожајев је напоменуо да је напад изведен балистичким пројектилима са касетном муницијом. Он је додао да је већ отишао у болницу да види настрадале.

Севастопољски тужилац Андреј Шевцов је на месту инцидента, преноси Известија.

„Одбијање ракетног напада је завршено. Према прелиминарним информацијама, на небу изнад акваторија уништено је пет ваздушних циљева. Али фрагменти оборених циљева пали су у приобално подручје“, рекао је Развожајев.
Он је додао да је након пада крхотина са ваздушних циљева које су обориле руске ПВО снаге избио шумски пожар на површини од 150 квадратних метара, преноси ТАСС.

Ватрогасне екипе су изашле на лице места. На северној страни фрагменти ракета изазвали су пожар у једној стамбеној згради.

Блокиран је и пролаз аутомобила на Кримском мосту, а саобраћај је обновљен 20 минута касније.

Министарство одбране Русије саопштило је да је у 12:15 по московском времену напад украјинских оружаних снага на цивилну инфраструктуру Севастопоља заустављен системима ПВО.

Украјинска војска покушала је да изврши удар уз помоћ оперативно-тактичких ракета АТАЦМС са касетном бојевом главом, које су испоручиле Сједињене Америчке Државе.

„Током одбијања терористичког напада снаге ПВО обориле су четири америчка пројектила АТАЦМС. Још једна ракета је, услед удара система ПВО у завршној фази, скренула са путање лета, а бојева глава је експлодирала у ваздуху изнад територије града“, наводи се у саопштењу Министарства на Телеграму.