Прочитај ми чланак

Истраживање показало „рупе“ у одбрани: „Ракете би пале на Америку за 33 минута“

0

Северна Кореја би могла да лансира интерконтиненталну балистичку ракету на Сједињене Државе која би погодила ту земљу за само 33 минута, тврди Кина.

Научници у Пекингу симулирали су лансирање ИЦБМ-а и верују да би Пјонгјанг могао да погоди земљу ако америчка нуклеарна одбрана не успе да пресретне пројектил.

Тим научника са Пекиншког института за електронски систем инжењеринга рекао је да би севернокорејска нуклеарна ракета Хвасонг-15 са дометом од преко 8.000 миља (око 13.000 километара) била „довољна да погоди целу америчку домовину“.

Симулација је такође сугерисала да постоје празнине у одбрамбеном систему нуклеарне одбране САД.

Научници су рекли да су њихови тестови показали да постојећа америчка одбрамбена ракетна мрежа има празнине у свом „ланцу убијања“ и да би се помучили да идентификују и одбране се од напада.

Ново истраживање и симулацију коју је објавио највећи кинески институт за ваздухопловну одбрану води научник Танг Јујан и објављено је у часопису „Модерн Дефенце Тецхнологy Јоурнал“ за фебруар.

Симулација је почела лансирањем из Сунчона, севернокорејског града јужно од главног града Пјонгана, а циљала је Колумбију у Мисурију. Конкретна локација је одабрана због свог централног положаја у средини Америке.

Током тестова, тим је рекао да би теоријско лансирање изазвало да САД добију упозорење 20 секунди касније.

У року од 11 минута, америчка нуклеарна одбрана би кренула у акцију док би ракете за пресретање полетеле из Форт Грели у југоисточном Фербенксу на Аљасци.

Друга фаза ракета би затим полетеле из базе свемирских снага Ванденберг у Калифорнији ако прва одбрана не успе.

Тангов тим је рекао да је одбрана САД импресивна, али су рекли да је симулација идентификовала неке празнине у „ланцу убијања“ које би нација попут Северне Кореје могле да искористе.

У студији се тврди да је разлог за истраживање био да се процени ефикасност нуклеарних одбрамбених капацитета САД.

Најновија симулација прати другу кинеску студију објављену раније ове године која је означила потенцијалне мете за кинеско хиперсонично оружје.

Први талас хипотетичког напада био би усмерен на неке од највећих земаљских радара у САД, наводи се у студији.

Циљала би се ваздухопловна база Бејл у калифорнијском округу Јуба и полуострво Кејп Код.

Те базе су идентификоване као рањиве на хиперсонично оружје које је у стању да се креће непредвидиво и удара пет пута већом брзином од звука, наводи се у студији.