Прочитај ми чланак

Истраживање: Научници сматрају да су милиони већ преболели корону

0

Коронавирус је можда већ заразио половину популације у Великој Британији, а будући да тамо живи 66 милиона становника, то би заправо значило да је Ковид-19 преболело више од 30 милиона становника Уједињеног Краљевства.

Уколико се теорија научника с Оксфорда покаже тачном,могла би потпуно да промени стратегију борбе против ширења коронавируса.

По тој тероји коронавирус циркулисао је у Великој Британији средином јануара, отприлике две недеље пре првог пријављеног случаја и месец дана пр+е прве потврђене смрти за коју је окривљен Ковид-19.

Ову студију на Оксфорду водила је докторка Сунетра Гупта, професорка теоријске епидемиологије и уколико се све ово потврди у пракси, то значи да је мање од једне особе на хиљаду заражених вирусом копрона потребно болничко лечење, јер велика већина има врло благе или никакве симптоме, преноси Слободна Далмација.

У разговору за Фајненшел тајмс, који је први објавио ову студију, професорка Гупта је рекла да је потребно тестирање како би се проценило у којој се фази епидемије тренутно налази Велика Британија.

Овај оксфордски модел, дакле, није проверен у пракси, али исто тако није доказана ни опречна студија лондонског Империал Колеџа, која је до сада диктирала приступ решавања епидемије увођењем карантина, у блажем и строжем облику.

„Изненађена сам што је дошло до таквог некритичког прихваћања студије Империал Колеџа, рекла је Гупта за Фајненшел Тајмс.

Имунитет „крда“ већ створен?

Дакле, ако је Гуптин оксфордски научни тим у праву, то би заправо значило да ће се карантин и друштвена изолација завршити знатно раније него што се мисли јер се имунитет „крда“ практично већ створио. А теорија о имунитету крда каже да ће (корона)вирус престати да се шири када довољно популације постане отпорно након што преболи заразу.

​Подсетимо, недавно је британска Влада одустала од неслужбене стратегије имунитета крда у страху да ће им колабирати здравствени систем, али можда велике акције тестирања тамошњег становништва на које се спремају опет промене стратегију.

А како преноси британски медији, тестирања само што нису почела. Уједињено краљевство је купило 3,5 милиона брзих тестова и већ за неколико дана људи ће моћи да се тестирају у кућним условима, пише Дејли Телеграф.

Шарон Пикок, начелница британске Националне службе за инфективне болести, рекла је да ће тестови на антитела моћи да се раде у кућним условима. Појаснила је да су направљени како би се утврдило да ли је ли неко раније био заражен коронавирусом, за разлику од тестова на антигене који показује да ли неко тренутно има вирус у тренутку кад осети симптоме Ковида-19.
„То су потпуное нови производи. Морамо бити сигурни да показују оно за шта су намењени. Када буду проверени, а то ће се десити ове недеље, тестови ће бити подељени грађанима, рекла је начелница и додала да се тестови могу испоручити и путем Амазона.

Она је нагаласила да постоје различити модели и да би за неке од њих људи моралида иду код доктора. Такође је изјавила и да мисли да ће накнаде за тестове бити минималне и напоменула да се ради о данима, а не о недељама или месецима када ће тестови бити доступни.

Начечница је навела да ће ови тестови показати јесу ли кључни људи- лекари и медицинске сестре, спремни на повратак на посао након што су били изложени зарази.

Очекује се да ће се у наредне четири недеље у Великој Британији спроводити 25.000 тестова дневно.