Прочитај ми чланак

ИСТРАГА: Непосредно пре експлозија на Северном току, у близини су снимљена два…

0

У данима пре терористичког напада на Северни ток, два неидентификована брода са онеспособљеним сензорима прошла су у њиховој близини, пише Wиред, позивајући се на Спаце Кноw, аналитичку компанију.

Напомиње се да је забележена дужина ових пловила била 95-130 метара. Према аналитичарима, они су прошли у кругу од неколико километара од цурења цевовода.

„Примијетили смо неке тамне бродове, бродове велике величине, који су пролазили кроз зону интересовања. Искључени су им системи за пренос положаја, односно није било информација о њиховом кретању, а покушали су и да сакрију информације о месту где се налазе и опште информације“, објаснио је директор и суоснивач компаније Джерри Яворницки.

Представници компаније рекли су да су након анализе сателитских снимака током 90 дана успели да идентификују 25 различитих бродова који су пролазили у том подручју. Истовремено, њих 23 имало је укључене системе идентификације, наглашава публикација.

Аутори материјала сугеришу да би подаци стручњака могли довести до нових спекулација о узроку цурења. Конкретно, наводи се да су аналитичари поделили информације које су добили са НАТО-ом.

Напади су се десили 26. септембра одједном на два руска извозна гасовода у Европу – Северни ток и Северни ток 2. Берлин , Копенхаген и Стокхолм не искључују могућност циљане саботаже.

Норд Стреам АГ је саопштио да је ванредно стање на гасоводима без преседана, па је немогуће одредити време поправке. ГП је покренуо случај због акта међународног тероризма.

Председник Владимир Путин је 31. октобра известио да је Гаспром добио дозволу да прегледа место експлозије Северног тока, а шеф компаније Алексеј Милер га је известио о истраживању. Шеф државе је такође назвао експлозију у Северном току очигледним терористичким нападом.