Прочитај ми чланак

Историјски преокрет: У Немачкој Хришћани постали мањина

0

У Немачкој римокатоличка и евангелистичка црква губе све више на утицају и вернике. Тако су у Немачкој Хришћани постали мањина, преносе медији.

Када се саберу припадници католичке и евангелистичке верске заједнице, које су две највеће хришћанске цркве у тој земљи, може се видети да је њихов број пао на испод 50 одсто.

„Ово је историјски преокрет. Након много векова по први пут у Немачкој више није ‘нормално‘ бити члан црквене заједнице“, објаснио је социолог Карстен Фрерк.

Он је указао да је тренд смањења броја припадника хришћанских верских заједница већ дуго уочљив.

У протеклих шест година тај тренд се убрзао.

Прошле године хришћани, то јест припадници католичке и евангелистичке цркве, чинили су 51 одсто становништва, а поређења ради још 1990. удео припадника тих верских заједница био је на 72 одсто.

Немци католичке вере, пре свега, све више окрећу леђа својој цркви, и иступају из те верске заједнице због бројних афера, преноси Танјуг.

Такође све је већи број Немаца који не желе да се изјашњавају о вери, а уједно је број муслимана у сталном порасту, како кроз имиграцију радне снаге, тако и услед великог мигрантског таласа протеклих година.