Прочитај ми чланак

ИСПАДА ДА СЕ САНКЦИЈА РУСИЈИ морају придржавати само “будале”

0

Већ три године Сједињене Државе западну јавност силују с мантром о потреби наметања и одржавања санкција против Русије због украјинске кризе.

С временом је Вашингтон, увијек уз договор с европским бирократима, успио увјерити и земље чланице Европске уније да усвоје исте мјере, а све како би се сачувале “норме међународног права и интегритет Украјине”.

Наравно, резултат санкција против Русије је катастрофалан. Трговина с Русијом се смањила у цијелој Европи, а самоубилачки потези Баракка Обаме су погодили бројне секторе економије ЕУ. Постоје изузеци, као на примјер Немачка, која полако, али сигурно, иде ка реализацији пројекта “Сјеверни ток 2“, чиме ће постати највећа сила за дистрибуцију руског гаса у Европи. Но, како су говорили у старом Риму, што је дозвољено Јупитеру, није и бику. Осим Немачке, имамо још један “занимљив” случај, јер кад нетко губи, на другој страни нетко мора зарадити, а то су у финансијски дивови ЏП Морган и Голдман Сакс.

Форбес је проучавао провођење санкција против Русије, а резултате истраге је у опширном чланку објавио Кенет Рапоза. Испоставило се да су ове двије америчке инвестицијске банке  тренутно двије од три водеће инвестицијске банке у Русији. Само у прва четири мјесеца ове године су прикупиле више брокерских провизија него у посљедњих годину дана.

“Брокерске провизије су зарада коју је  Картер Пејџ добио у пословима с Роснефтом”, пише Форбес. Занимљиво је и да је Пејџ био спољнополитички савјетник у кампањи Доналда Трампа, који је био “примјер добрих веза с Русима у Трамповом тиму”.

Међутим, канцеларије ЏП Моргана и Голдман Сакса врло опуштено воде финансијске активности у Москви и околини. Иако су тврдили да је Хиларy Клинтон кандидат Вол стрита, а Доналд Трамп “реалног сектора”, ни након инаугурације новог предсједника се није ништа промијенило. Штовише, до 20. априла ове године су понуде инвестицијских банака порасле за 32% у односу на свих 12 мјесеци прошле године. Чини се да доказивање Трампа да нема никаквих веза с Москвом на другој страни осигурава монопол у пословању за ЏП Морган и Голдман Сакс у Руској Федерацији.

Aли како је то могуће, ако узмемо у обзира да су санкције наметнуте Русији и даље су на снази?

Форбес објашњава “како санкције за ове двије куће једноставно не вриједе и да су оне ствар политике, јер новац којег добију остаје у Русији, а понекад се сели у оф шор фирме у Хонг Конгу”.

Обје америчке банке сарађују с највећом руском инвестицијском банком у земљи ВТБ Капитал.

Санкције које су тренутно на снази забрањују америчким фирмама заједничка улагања с руским фирмама у подручју истраживања нафте, те да примају или дају новац руским банкама под санкцијама. Међу њима је и ВТБ Банка, која посједује ВТБ Капитал.

Међутим, америчким подузетницима из других сектора економије није забрањено пружање консултантских услуга.

“Иако ова мјеру владе могу тумачити произвољно, америчке фирме у пракси могу склапати споразуме с руским фирмама и онима за које Вашингтон тврди да нису прекршиле правила”, пише Форбес и појашњава да се овим аргументом служе двије главне баке Вол стрита, укључујући Голдман Сакс која је чврсто на страни Трампове администрације.

“Многа инвестицијска друштва послују с руским фирмама под санкцијама, а нека, као што је ЏП Морган, држе новац у Русији”, појашњава Форбес.

Форбес као доказ наводи случај обвезница Газпрома, које су на тржишту од марта и вриједе око  милијарду долара, а имају снажну потражњу међу америчким и европским инвеститорима. Купци су углавном ЏП Морган и Дојче Банк, као и ВТБ Капитал и Газпромбанк.

“Истог мјесеца је Газпром на тржиште пласирао додатних 750 милиона долара у обвезницама, по први пут након повратка Крима Русији. Укупна вриједност иницијалних и секундарних понуда у размјени с Русијом је на тржишту досегла 1,2 милијарде”, наводи Форбес, што је највиша разина у протеклих шест година.

Испада да се санкција морају придржавати будале, а зараду од гаса и улагања у финансијски сектор и руску економију, чак и оне погођене санкцијама, убират ће Немачка и Вол стрит. С обзиром да говоримо о милијардама долара, за крај је лако закључити да је политика санкција против Русије довела до губитака  већине, само како би се осигурала корист “одабране неколицине”. Уобичајена прича.