Прочитај ми чланак

Искључен последњи енергетски блок Запорошке нуклеарке због украјинског гранатирања

0

У Запорошкој нуклеарној електрани искључен је последњи блок који је радио, саопштио је за Спутњик члан главног савета администрације Запорошке области Владимир Рогов.

„Последњих дана једини енергетски блок који је радио – шести – радио је са минималном снагом. Он је искључен у 3.45 ноћу. Сада не производи струју“, објаснио је Рогов.

Енергетски блокови су искључени због гранатирања од стране кијевских снага и оштећења далековода. Стално мењање начина рада реактора и турбина може довести до хаварије, нагласио је Рогов.

Раније су власти региона саопштиле да је у условима сталног гранатирања станице од стране украјинских трупа разматрана опција потпуног престанка рада нуклеарне електране.

Запорошка нуклеарна електрана

Нуклеарна електрана Запорожје се налази на левој обали Дњепра, у близини града Енергодара. То је највећа нуклеарна електрана у Европи по броју блокова и капацитету. Станица има шест енергетских блокова ВВЕР-1000, сваки капацитета 1 гигават.

Електрану од марта чува руска војска. Министарство спољних послова Русије истакло је оправданост преузимања контроле над електраном од стране руске војске у смислу спречавања цурења нуклеарних и радиоактивних материјала. Министарство је такође подсетило да станицу тренутно контролише украјински оператор.

Украјинске трупе редовно гранатирају Енергодар и територију нуклеарке.