Прочитај ми чланак

Искандери стижу у Херсонску област?! Руси послали ракетну бригаду са… (ВИДЕО)

0

Руска војска наставља да према Украјини доставља све више борбене технике и војне опреме из складишта, која је до сад била конзервирана.

Наиме, на друштвеним мрежама појавили су се снимци ракетног система Искандер М, који се од почетка рата у Украјини од 24. фебруара користи у борбама. Ракете овог ракетног система се углавном лансирају из Белгородске области и Белорусије, на самом почетку рата.

Међутим, по свему судећи ускоро ће Искандери по први пут највероватније ући у Украјини.

Снимак који кружи указује да је у питању ракетна бригада од 17 лансера, плус пратећа опрема командна возила, лансери и возила за превоз и претовар ракета на железничкој композицији који иду према Херсонској области.

Ако је ова информација тачна то ће значити да ће руска војска у скором нападу на Николајев и Одесу почети да користе и балистичке ракете домета 300-500 км.

Прича о Искандеру

Суочена са напретком туђих војних технологија, Русија је предузела кораке у изради потпуно новог тактичког ракетног балистичког система. Ограничена међународним уговорима, определила се за домет до 300 км, док западни војни аналитичари тврде – чак 400 км који ће бити способан да пробије сваку противракетну одбрану и буде високо прецизан и на максималном домету.

Тако се радио нови ракетни систем под именом 9М723К1 „ Искандер“ који је револуционаран по много чему и значајан систем који нема пандан на Западу.

„Искандер“ је произведен у конструкторском бироу КБМ „Коломона“, а првобитна намена му је била замена остарелих балистичких ракета типа „ Скад“ и „Точка У“. Први пут се у јавности појавио далеке 1996. године када се могла видети прва верзија овог новог балистичког оружја.

Искандер“ је доступан у неколико верзија: у три верзије за руску војску – „Искандер“ домета 280 км, „искандер М“ домета 400 км и „Искандер К“ са 500 км домета, као и „Искандер Е“ – извозна верзија домета 280 км, која је уведена у оперативну употребу 1999. године. Разлог овакво малог домета извозне верзије „искандера“ налази се у томе што Русија поштује забрану извоза ракета домета већег од 300 километара.

Систем се састоји од осмоточкашког лансирног возила ВАЗ6909, које носи не једну већ две ракете са којима систем тежи 40 тона, а возило за транспорт и претовар носи такође по две ракете. Станица за припрему лансирања има системе за обраду обавештајних података које затим претвара у податке за гађање и прослеђује ракетном систему за навигацију.

Командна станица и станица за одржавање су такође интегрисане унутар лансирног возила, што омогућава лакше маскирање и скирвеност система до тренутка дејства. „Инскандер“ веома брзо напушта лансирни положај и одлази на други ватрени положај или се прикрива да би се допунио новим ракетама.

Основна тактичка јединица ракетног система „Искандер“ је батерија од четири лансирна возила, четири возила за претовар, четири возила за планирање мисија, одржавање и одмор посаде.

Ракетни систем се састоји од једностепене ракете на чврсто гориво масе 3,8 тона која носи бојеву главу од 480 килограма. Бојна глава може бити касетна (за напад на површинске циљеве и живу силу, те командна места), стандардна бојева глава за напад на слабије утврђене циљеве и пробојна намењена за уништавање непријатељских подземних објеката.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!