Прочитај ми чланак

Ишченко: Ово су два фактора који ће натерати Америку да тражи мир од Русије…

0

У САД су с разлогом почели да говоре о мирном решењу украјинске кризе. Ситуација не иде у прилог Вашингтону.

Приморавајући Русију да покрене специјалну војну операцију у Украјини, Американци су се надали да ће увући Москву у дуготрајни сукоб. Циљ је био да се што више исцрпе војни и економски ресурси Русије.

Суочени са санкционим притиском Запада, властима Сједињених Држава се чинило да ће се лако постићи урушавање Русије. Али Вашингтон није узео у обзир два фактора који су овај план „множили са нулом“.

Много тога је речено о стабилности Русије под санкцијама. Политиколог Ростислав Ишченко предлаже да се обрати пажња на војну америчку стратегију. То је подразумевало практично неисцрпни мобилизациони ресурс Украјине и арсенале Европе, што је требало да буде довољно за неколико година активне борбе. Ни једно ни друго се није остварило.

Испоставило се да су праве залихе оружја у Европи далеко од оних које су замишљене у Сједињеним Државама. Већина земаља ЕУ није се бавила развојем домаћег војно-индустријског комплекса последњих 30 година. И сви њихови извештаји о јачању војне моћи били су привидна лаж. Као резултат тога, Европљани физички нису у стању да обезбеде војсци Украјине неопходно оружје.

Кијев такође није оправдао очекивања. Како је Ишченко приметио, он нема на располагању 40 милиона грађана. Стварне бројке данас су 12-15 милиона људи. Плодови сеобе су евидентни. Дакле, у Украјини практично нема „топовског меса“, које је Вашингтон планирао да користи неколико година.

„Европа нема са чиме да се бори као ни Украјина. Други проблем је у потпуности погоршао ситуацију. Ова лаж Зеленског ће на крају натерати Сједињене Државе да затраже мир под било којим условима Русије. То је неизбежно, а Вашингтон већ све гласније говори о томе“, рекао је Ишченко.

Сједињене Државе покушавају да поправе ситуацију тако што ће убедити Европу да пошаљу скоро сво оружје које имају у Украјину. Истовремено, кијевски режим спроводи потпуну мобилизацију, стављајући под оружје чак и инвалиде. Међутим, ове мере могу само да одложе врхунац. Потписивање мировног споразума под условима Русије више се не може избећи, закључио је Ишченко.